ebadta

2019.10.14. 20:00

Videó: kutyával még sportolni is jobb

Eb és gazdája egyaránt kimozoghatta magát a Nyír1 Kutyasport napon.

A méretek, a fajta és a kor nem számított: nagy dalmaták és éppen hogy bokán felül érő spánielek, kutyaévekben már lassan nyugdíjasnak számítók és selymes szőrű, izgatott kölykök egyaránt pályára léptek szombaton a Filo Sportcentrumban. A Nyír1 Kutyasport Akadémia az ősz talán utolsó napsütéses hétvégéjét kihasználva egy közös sportnapra invitálta a gazdikat és négylábú kedvenceiket.

Kezdők és rutinosak

– A kutyasportok királynőjével, az agilityvel ismerkedhetnek meg nálunk az érdeklődők. Szeretnénk megmutatni, hogy a jövőben milyen foglalkozásokkal készülünk majd mindazoknak, akik úgy döntenek, szeretnék folytatni ezt a mozgásformát – ismertette lapunknak a programot Ferenc Dezső, a rendezvény főszervezője és a Nyír1 Kutyasport Akadémia elnöke.

– Az agility a kutya és gazdája ügyességére, rugalmasságára és egymáshoz idomulására épít.

Annak idején nem is sportágnak indult, az akadályok kutyakiállítások szerves részét képezték, később önállósult az USA-ban.

Ferenc Dezső hozzátette: az agility Magyarországon a kilencvenes években élte fénykorát, de napjainkra újra növekszik a sportolóbázisa, országosan körülbelül 900 versenyzőt tartanak számon. A nyíregyházi sportnapon rutinos és kezdő kutya-gazdi párosok egyaránt pályára léptek.

– Az akadályok úgy vannak kialakítva, hogy az ebnek ne essen nehezére teljesíteni azokat: mindegyik a természetes mozgásukra épít – mondta el a kutyasportról Ferenc Dezső.

– Az agility a gazdi és kedvence közötti kapcsolatot fejleszti. A pályák mindig másképp vannak felállítva, így a kutyának figyelnie kell a gazdájára, és nem válik unalmassá a közös mozgás. Nagy figyelmet fordítunk a biztonságra is, hogy akkor se legyen sérülés, ha nem sikerül venni egy-egy akadályt.

Tanulás és gyakorlás

A szakértőtől megtudtuk, hogy minden négylábúnak megvan a kedvenc eleme egy agility-sportpályán: előfordul, hogy hiába van számtalan teljesítendő akadály, az eb mindenáron visszatér ahhoz az egyhez, amely a legnagyobb örömet szerzi neki.

Persze, ha már versenyszerűen sportol a kutya és gazdája, akkor teljesíteni kell minden feladatot, ami folyamatos tanulást, gyakorlást igényel – már csak azért is, mert a versenyszabályzat pár évente eltüntethet, illetve behozhat új akadályokat. Az agility persze nem csak azoknak szól, akik versenyezni szeretnének: bármelyik gazdinak kellemes időtöltés lehet, aki szeretne többet mozogni, illetve a kedvencét is formában tartani.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában