Bátorliget

2020.01.10. 17:05

Félárnyékos holdfogyatkozás – Lesd meg te is ma este Bátorligeten!

Megyénkben is lesz olyan hely, ahová szívesen várják az érdeklődőket, még forró teát is kap, aki meglesi a Holdat.

Forrás: Hoványi Péter

A félárnyékos fogyatkozás 18.07-kor kezdődik, ám ebből még nem sokat vehetünk észre. Ahhoz, hogy észlelhető legyen a Hold szokásosnál kissé sötétebb volta, legalább 30-40 percet várni kell. A legnagyobb, a Hold 90 százalékát érintő árnyék 20.10-kor látható, ezután a félárnyék apránként le is csúszik majd a Holdról, a kb. 4 órás fogyatkozás vége 22.19-kor lesz lesz, de ahogy az elejét se nagyon észlelhetjük, úgy a vége sem lesz szabad szemmel kivehető. Míg egy teljes holdfogyatkozáskor vörösre vált égi kísérőnk, a részleges fogyatkozáskor „hiányzik” belőle egy darab, a félárnyékosnál csupán pár árnyalatnyival sötétebb lesz.

Megyénkben is lesz olyan hely, ahová szívesen várják az érdeklődőket, még forró teát is kap, aki meglesi a Holdat.

A Bátorligeti Gemini Csillagász Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a következő programjára, amelyet január 10-én 19 órától tart meg a Bátorligeti Ökocentrum parkolója előtt.

Egészen este 20 óra 45 percig lehetősége lesz mindenkinek megtekinteni a csodálatos Holdat.

- Lehetőségeket kell biztosítani egy olyan csodás esemény megtekintésére, mint amilyen ez a ma esti félárnyékos holdfogyatkozás lesz. A megyénkben szinte egyedüliként Bátorligeten tartunk programot, de szeretnénk bővíteni egyesületünket, és akár egy nyíregyházi csoportot is létrehozni – így ott is több program és lehetőség adódna az érdeklődők számára. Aki ma velünk tart, egy élménnyel gazdagodhat – fogalmazott Alesenszki Roland, a BGCSE elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában