Hóvirágmező a kertben

2020.02.19. 13:50

Mindenki a csodájára jár a vásárosnaményi hóvirágos kertnek

Az egész országban híre ment, hogy egy szabolcsi településen milyen csodás látványt nyújt egy hóvirágos udvar.

Végh István és felesége sokat törődnek a virágokkal

Fotó: Dodó Ferenc

Végh István kertjének a csodájára jár mindenki, hiszen tele van hazánk védett virágával, a szálanként tízezer forint eszmei értékre becsült hóvirággal. Ezt a törékeny, a tavasz előhírnökeként ismert virágot szigorúan tilos leszedni, de otthon termeszteni szabad.

Egyre gyarapszik

– Körülbelül tíz-tizenegy évvel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni a hóvirágokkal. A házunk előtt, az utca felől mindig kinyílt egy sornyi, majd elültettem a hagymákat a kertbe, és amikor nyolc-tíz hagymáról is virágzott tavasszal, eldöntöttem, hogy beültetek velük egy tizenötször tizenöt méteres területet. A feleségem először kinevetett, mert nem gondolta, hogy abból a pár szál virágból majd egyszer ilyen sok lehet – mesélte lapunknak Végh István arról, honnan indult a csodakert.

A hóvirágokat végül sikerült szaporítani, és minden évben 20-30 újabb tővel bővült és szépült a virágállomány. Tavaly már kétszáz hagymát ültettek el, aminek köszönhetően most körülbelül két-háromezer szál gyönyörködteti a vásárosnaményi családot.

– Azt szeretném, hogy ezt a területet teljesen beborítsák a hóvirágok – tette hozzá Végh István. – Még mindig azon dolgozom, hogy minél sűrűbb virágszőnyeg legyen a kertben. Egy csomóban akár harminc hagyma is lehet, így mindig megjelölöm, hogy melyeket tudom majd szétszedni, illetve azt is, hogy hova kellene még ültetni – hiszen most látszik, hol hiányzik. Amikor elszáradnak a virágok, egy kaszálás után új helyükre ültetem a kiszemelt hagymákat.

Igényli a törődést

A hóvirágok gyönyörűek, de sajnos nem virítanak sokáig: a termesztésre, gondoskodásra fordított munka gyümölcse minden évben csak néhány hétig élvezhető. Azonban így is bőven megéri, Végh István számára ez az elfoglaltság igazi családi program lett, hiszen feleségével és unokájával együtt szaporítják és gondozzák a növényeket. Annyira vigyáznak rájuk, hogy novembertől nem is lépnek a területükre, hiszen az apró hajtások már akkor kibújhatnak a földből.

A család egy másik virágot is a szívébe zárt: az udvar másik részét minden tavasszal több mint háromszáz szál tulipán díszíti, de az igazi szenzáció a hóvirágültetvény. Végh István elmondta: a különleges kertnek már többen is a csodájára jártak, és szívesen látják a környék óvodásait, iskolásait is.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában