peca

2020.03.28. 07:00

A becsületükért harcolnak a horgászok

A verseny után néhány nappal a második helyen végzett csapat állatkínzással vádolta meg a győzteseket.

Egy igen tanulságos történettel kereste meg szerkesztőségünket három megyebeli horgász. Bár szövevényes az ügy, nincs is még minden szála jogilag elvarrva, azonban nem szeretnék, ha a többi sporthorgász is olyan lehetetlen helyzetbe kerülne, mint amilyenbe ők kerültek egy évvel ezelőtt.

Mivel különböző hivatalokban még mindenki küzd a maga igazáért, neveket és konkrét szervezeteket nem írunk meg, hiszen maga az ügy és az eljárás most az érdekes, nem pedig az abban közreműködők személye.

Derült égből villámcsapás

A vírusveszély elmúltával remélhetőleg az idén is számos horgászversenynek ad majd helyszínt a magyar tenger. Mint minden megmérettetésnek, ezeknek is lesznek győztesei és vesztesei, de mindez az indulók számára természetes.

Az azonban már derült égből villámcsapásként érhet mindenkit, ha az egyik kategóriában győztes csapat tagjaira a verseny után néhány nappal ráfogják, hogy csaltak, s állatkínzás vádjával kizárják őket a versenyből.

Megyénk három horgászának tavaly ezt a megaláztatást kellett átélnie, és azóta is ezzel kell együtt élniük. Nagy volt pedig a boldogságuk 2019. április 20-án délután Tihanyban, ugyanis a megyénk három horgászából álló GoldBlack Carp Team a nemzetközi versenyen első lett az 5 legnagyobb hal versenye kategóriában.

Az erkölcsi siker mellé az első hellyel 20 ezer euró is járt, amit a szervezők az eredményhirdetést követő napokban utaltak volna át. Csakhogy az eurók nem érkeztek meg a bankszámlára, mert az eredményhirdetés után pár nappal a szervezők megvádolták a csapatot állatkínzással, s mivel nem írták alá a verseny főszervezőjének jogi képviselője által küldött, az első helyről, a kupáról és a pénznyereményről szóló lemondó nyilatkozatot, a megkérdezésük nélkül kizárták őket a versenyből.

Mint a nyírbátori, a nyírbélteki és a csengersimai horgász lapunknak elmondta, az egyik igen jelentős főszponzor által támogatott csapat végzett a második helyen, s az jelentette fel a GoldBlack Carp Team tagjait az állatkínzás vádjával. A kizárás után ez a külföldi csapat lépett előre az első helyre, így ők kapták a pénzdíjat.

Az ügyben érintett valamennyi résztvevő ragaszkodik a saját igazához, s igazuk tudatában a szervezők és a csalással gyanúsított csapat tagjai is kölcsönösen több büntetőfeljelentést is tettek egymás ellen még tavaly nyáron. Némelyik per még mind a mai napig tart, ezért a szervezők nem nyilatkoznak senkinek sem az ügyről.

Egy kívülálló szemével nézve azonban több sebből is vérzik ez a történet. A 2019-es versenyszabályzat szerint ha valaki a verseny során szabálytalan dolgokat tapasztalt, azokat az eredményhirdetés napjáig jelezhette a szervezőknek, a határidő lejárta után érkező óvásokat már nem vették figyelembe.

A GoldBlack Carp Team kizárását arra a pontra alapozták, ami szerint a hal szándékos csonkítása, megjelölése azonnali kizárást von maga után. Csakhogy az azonnali kizárás a verseny idejére vonatkozik, hiszen semmi sem utal a versenyszabályzatban egy későbbi időpont eseményeire. Éppen ezért érthetetlen, hogy a kizáráshoz vezető óvást miért fogadták el a szervezők három nap múlva.

Óhatatlanul is felvetődik a kérdés: ha valóban volt csonkítás, a második helyen végzett csapat miért nem jelezte ezt korábban, miért csak a verseny után több nappal, s vajon a szervezők miért fogadták el, hiszen az már ellentétes volt a szabályzatban rögzített óvási határidővel.

S most jön még egy érdekes csavar a történetben: csak a 2020-as, vagyis csak az idei versenyszabályzatban szerepel, ha a hal csonkításáról vagy megjelöléséről a verseny után szereznek tudomást a szervezők, akkor az utólagos kizárást von maga után. Tavaly tehát még nem volt ilyen kitétel a szabályzatban, érdekes módon mégis ezt alkalmazták a szervezők…

Csupán fényképek alapján...

Apropó, bizonyíték! A szervezők három nappal később fényképek összehasonlítása alapján vették kész ténynek az állatkínzás vádját. Az állatkínzás fogalma abban merült ki, hogy állítólag a GoldBlack Carp Team megcsonkított egy általa újra kifogott halat.

Egy, a verseny szervezői által felkért szakértő mindezt bizonyítottnak is látta a halon található különböző jegyek alapján, csakhogy mindez kérdések sokaságát veti fel ismét: Hogyan lehet megállapítani fényképek alapján, ha volt is csonkítás, hogy ki volt annak a csonkításnak az elkövetője?

Miből lehet azt vajon megállapítani, hogy szándékosan vagy véletlenül okoztak-e sérülést egy halnak? Ha valóban volt sérülés a halon, mi bizonyítja a GoldBlack Carp Team vétségét, hiszen a kifogott, majd visszaengedett halakat több csapat is kifoghatta az egyhetes verseny során.

Egyébként a GoldBlack Carp Team versenybírója a rendőrségi jegyzőkönyvben is megerősítette, hogy a csapat minden halat az előírásoknak megfelelően engedett vissza a vízbe.

Felmentések a vád alól

A három horgászt eltiltották 5 évre a balatoni horgászattól arra hivatkozva, hogy megsértették a helyi horgászat szervezeti és működési szabályzatát. Csakhogy erről a szabálytalanságról nincs hivatalos végzés, ugyanis a GoldBlack Carp Team tagjait a rendőrség és az ügyészség is felmentette az állatkínzás vádja alól, sőt a halvédelmi hatóságok is megszüntettek minden eljárást a csapat tagjaival szemben.

A hatóságok egyértelmű állásfoglalása: egy fénykép alapján nem lehet megállapítani, ha történt is állatkínzás, ki volt a tettes, ráadásul egy olyan hal esetében, amit a térségben több helyszínen is kifoghattak a versenyző csapatok.

Mi lesz vajon ennek az „állatkínzási vádaskodásnak” a végkimenetele? Megyénk három horgásza vajon visszakapja-e a becsületét? Érdeklődve várjuk a válaszokat, akik pedig a vírusveszély elmúltával elindulnak majd horgászversenyeken, ne feledjék Ernest Hemingway gondolatát: „A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni…”

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában