Helyi életstílus

2020.03.06. 14:21

Horgolt mesebirodalom

Hankószki Anikó édes­anyjától tanulta a horgolás alapjait, munkáiból szerdán kiállítás nyílt.

Fotó: Pusztai Sándor

Egy hatalmas, kék nyúl, a szivárvány színeiben pompázó zsiráf, mosolygós legóember, balerinaruhás kisegér – valódi kis mesebirodalom, amit Hankószki Anikó teremtett, és amibe bepillantást enged a nagyközönség számára is a VOKE Vasutas Művelődési Házban nyílt kiállításán keresztül.

A nyíregyházi hobbikézműves fonalból kanyarított játékai, horgolt asztal- és ajtódíszei egyszerre árasztanak vidámságot és nyugalmat, olyan emberről árulkodnak, aki a készítésük közben a lelke egy darabját is belecsempészi a munkáiba.

Az első egy zsiráf volt

– Anyukámnak elképesztően jó a kézügyessége, a hímzéstől a kötésen, horgoláson, riselén át a csipkeverésig mindenhez ért. Bár megmutatta a technikáját ezeknek, fiatalként nem nagyon érdekelt, unalmasnak találtam, hét-nyolc évvel ezelőtt azonban megláttam a karácsonyfára horgolt díszeit, és eldöntöttem, hogy megtanulom, hogyan kell ilyen szépségeket készíteni.

Lépésről lépésre megmutatta még egyszer a horgolás alapjait, de nagy segítség volt az internet is, ahol számtalan videót megosztottak már a témában – mondta el érdeklődésünkre a nyíregyházi anyuka.

Elárulta azt is, hogy a vékony fonallal és tűvel nehezen boldogult, így inkább áttért az amigurumira.

– A vastagabb, gyerekbarát pamutfonal és a 2,5-3 milliméteres horgolótű már jobban kézre esett. Az első munkám egy zsiráf volt, ami a kiállításon is látható. Igaz, nem tökéletes, de az enyém, és nagyon büszke vagyok – jegyezte meg nevetve Anikó, mire 14 hónapos kislánya is felkacagott.

– Sokat kutatok a neten, van egy kedvenc oldalam, ahol nagyon sok minta közül lehet választani. Ha valami megtetszik, letöltöm, és az alapján meghorgolom.

Amikor elkészül, kitömöm, majd összevarrom, számomra ez a legnehezebb, pontosan összeilleszteni a kezeket, lábakat, nehogy elcsússzon egy sor. Az óriás nyuszi feje például egy kicsit billeg, mert elmozdult a varrásnál. Szerencsére a kislányom nem veszi észre a hibákat, csak örül a játékoknak, amiket anya készít neki.

Anikó a rokongyerekeket is gyakran meglepi, de horgolt már picike sapkákat és ölelős polipokat koraszülött apróságoknak.

Hankószki Anikó Kanyargó, színes fonalak című kiállítása április 3-áig látható a VOKE Vas­utas Művelődési Házban.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában