kéz - egészség

2020.03.24. 07:52

Ne hagyjuk kiszáradni és berepedezni a kezet!

Fotó: dreamstime

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében fokozottan oda kell figyelni az alapvető higiéniai szabályok betartására. A kézmosás kétségkívül az egyik legfontosabb eszköz a különféle fertőzések megelőzésében, csakhogy a gyakori kézmosás könnyen kiszáríthatja a bőrt. Mit tehetünk ilyen esetekben?

Kockázatokat rejt

A szappan és a víz együttesen nemcsak a kórokozókat és a koszt tünteti el bőrünk felszínéről, hanem egyszersmind a bőr természetes védelmét biztosító faggyúréteget is. Mindennek következtében a bőr kiszárad, berepedezik, ami fertőzéskockázatot hordoz magában. Valahányszor alaposan kezet mosunk, mindig igyekezzünk inkább csak felitatni róla a vizet, mintsem durván áttörölni a törölközővel.

Az sem gond, ha kissé nedves marad, a cél, hogy elkerüljük a felesleges irritációt. Amint úgy érezzük, hogy már kellően megszáradt, krémezzük be a kezünket, így is segítve nedvességtartalma megőrzését. A bőrgyógyászok szerint az ideális kézkrém nem tartalmaz sem olyan irritáló összetevőket, mint a reti­nol vagy az anti-aging szérumok, sem allergéneket vagy illatanyagokat.

Vizes krémek, ápolók helyett inkább a zsíros krémeket részesítsük előnyben. Érzékeny bőrűek számára ajánlott, hogy mosogatáshoz húzzanak gumikesztyűt. Használjuk ki, hogy éjszaka velünk együtt bőrünk is egy kis nyugalomhoz jut: lefekvés előtt kenjük be kezünket vékonyan kézkrémmel, majd húzzunk fel pamutkesztyűt, ha el tudjuk viselni alvás közben – olvasható a hazipatika.com oldalon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában