zene szívünknek

2020.04.03. 14:00

Lélekmelengető dallal bátorít a nyíregyházi zenész

Ilyen, ha valaki saját zenei videóit rögzíti.

Fotó: Lakatos István

Lakatos István annak ellenére sem unatkozik, hogy a színházi próbákat felfüggesztették és hogy most a magántanítványaival is csak online tarthatja a kapcsolatot.

– Ugyanúgy dolgozom 9-től 5-ig, bár a produkcióval most leálltunk – utalt a Móricz Zsigmond Színház előadására viccesen a fiatal zenész, aki részt vett a nagysikerű produkció zenei munkálataiban.

Lakatos István gyerekkora óta zenél, a mindig pozitív szemléletű művész dobon, zongorán, gitáron is szívesen szólaltatja meg a dallamokat. Színházi munkái mellett részt vesz „A zene az kell” elnevezésű bűnmegelőzési rendőrségi programban, ahol állami gondozott gyerekeknek adja át tudását.

Operatőrként is igyekszik minden helyzetből a legjobbat kihozni | Fotó: Lakatos Loretta

A sokoldalú fiatal zenész esküvői videósként is tevékenykedik, de sajnos hiába telt meg a naptára foglalásokkal, a járvány őt sem kíméli.

Zenei home office

– Ezekben az időkben nagyon fontos, hogy ne veszítsük el a reményünket, és megtaláljuk azokat a tevékenységeket, amelyekkel fejleszteni tudjuk magunkat.

Én is ezen dolgozom minden nap, a gyakorlásra és tanulásra próbálom helyezni a hangsúlyt

– árulta el és hozzátette: ebben nagy segítséget jelent neki, hogy rengeteg oktató anyag található az interneten, legyen szó zenéről vagy akár a filmkészítésről.

– Nem szeretném elhanyagolni a tanítványaimat sem, ezért a napi rutinom részét képezi az online zenei anyagok készítése – szerencsére operatőrként erre minden lehetőségem megvan.

A zenész egy lélekmelengető videóval is készült, melyen Bayer Friderika Édenkert című szerzeményét adja elő, illetve gitáron és zongorán is játszik. Ezzel szeretne egy kis meghittséget, jobb kedvet juttatni az otthonokba, bátorítást adni ebben a járvány sújtotta időszakban. Íme a dal:

Minden rosszban van valami jó

– Szerencsés vagyok, mert fiatalon több hangszeren is megtanultam játszani. Most, a járvány ideje alatt lesz időm a fő hangszerem, a dob mellett mélyebben tanulmányozni az eddig elhanyagolt zenei eszközöket, például leporolni a húrokat. De inspirál az is, hogy valami új tanulásába kezdjek – beszélt a terveiről.

A zenész másokat is arra szeretne ösztönözni, hogy sosem késő elkezdeni hangszeren tanulni. A kényszerszünet alatt elő lehet venni az ágyneműtartóban heverő gitárt, vagy polcon lapuló furulyát is.

Akarod-e?

– Tavaly több tucatszor rögzíthettem ezt a kérdést operatőrként esküvőkön és persze mindig igen volt a válasz – jegyezte meg István.

– Sajnos a járvány engem és a párokat is próbára tesz. Most az idei foglalások átszervezése zajlik, és még ha optimista is vagyok, azt mondom, leghamarabb szeptemberben „állhatunk” ismét az oltár elé.

Az idei esküvői szezon most várat magára a járványhelyzet miatt | Fotó: Lakatos Loretta

– Van olyan pár, már másfél évvel ezelőtt elkezdték a nagy nap szervezését. Velük is az új időpont megtalálásán dolgozunk, és a vőlegény viccesen meg is jegyezte: neki ezt épp elég volt egyszer végigcsinálni.

Lelki feltöltődés

– Ha jól használjuk ki ezt az időszakot, fizikailag és lelkileg is feltöltődhetünk. Gondolkozzunk, értékeljünk és a nagy rohanás után (ami rám is jellemző) újra találjuk meg a célokat, amiket korábban.

Most szembesülünk igazán azzal, hogy a pénz, az anyagi javak, a mindennapi életünk mennyire ingatag lábon állnak, és hogy a legfontosabb az, hogy egészségesek legyünk fizikálisan és mentálisan egyaránt.

– Igyekszem ezeket szem előtt tartani és minden nap olvasni a Bibliából, nekem ez hoz szellemi feltöltődést. „Nem félhetsz az éjszakai ijesztéstől, a repülő nyíltól nappal, a dögvésztől, amely a homályban jár, a döghaláltól, amely délben pusztít. Elesnek mellőled ezren, és jobb kezed felől tízezren: és hozzád nem is közelít.” (Zsoltárok 91, 5-7)

UL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában