Autóvilág

2020.06.19. 11:30

Jó szolgálatot tehet a „bikakábel” is

Útközben akár még kérhetik a kötelező biztosítás meglétét igazoló nemzetközi zöldkártyát is.

Forrás: shutterstock

A koronavírus miatti szigorú korlátozásokat lassan szerte Európában feloldják, egyre többen tervezgetik a nyaralást, a legtöbben autóval kelnek útra. A jármű megfelelő műszaki állapota alapvető szükséglet a nyári autós utazáshoz.

Védi az utasteret

– A Magyar Gumiabroncs Szövetség szakemberei összegezték a javaslataikat. Noha a szokásos szervizlátogatás vagy műszaki vizsga alkalmával sok mindenre figyelnek, egyéb teendőkre is mindenképpen szükség van – közölte Rozsnyai Gábor a szövetség képviseletében, majd ismertette a jó tanácsokat.

– Takarítsuk meg a fényszórók felületét! Ez az egyszerű mozdulat nagyságrendekkel növelheti a belátható útszakasz hosszát.

Ellenőrizzük a fényszórók, a féklámpák és az irányjelzők működését!

Töltsük fel az ablakmosó folyadék tartályát, ha lehet, „bogároldó” folyadékkal. Kontrolláljuk az olaj, illetve a hűtővíz szintjét, és az akkumulátor töltöttségét!

– A klímafertőtlenítésen átesett autók légkondicionáló berendezését havonta egyszer abban az esetben is indítsuk be, ha nincs rá szükség – ezzel elkerülhető a rendszer bepenészesedése, és a tüdőgyulladást okozó baktériumtörzsek elszaporodása.

A pollenszűrő cseréje nem nagy költség, és nem csupán a szálló virágportól védi az utasteret, de a levegőben keringő egyéb, szemmel nem látható apró szennyező anyagoktól is.

Rögzített csomagok

– Legyen nálunk elakadást jelző háromszög, izzókészlet, elsősegélydoboz, fényvisszaverő mellény (utasonként egy darab az utastérben)!

A vontatókötél és a „bikakábel” nem sok helyet foglal, de ha szükség van rá, mással nehezen váltható ki, tegyük be a csomagtartóba!

Rögzítsük a csomagokat! Egy hirtelen fékezés hatására elrepülő bőrönd súlyos sérüléseket okozhat. Útközben kérhetik a kötelező biztosítás meglétét igazoló nemzetközi zöldkártyát, a biztosítónk ezt kérésre ingyenesen kiállítja.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a kormányhivatalok ugyancsak ingyenesen készítik el, de emellett néhány ezer forintért érdemes utasbiztosítást is kötni, lehetőleg assistance szolgáltatással egybekötve.

Ez különösen akkor jöhet jól, ha az autónkkal történik valami.

Váratlan dugó

– Ma már kevesen utaznak konzervekkel és szalámirudakkal felpakolva, ami talán nem is olyan nagy baj, de ha mást nem is, palackos vizet mindenképpen tegyünk be a kocsiba egy kartonnal.

Váratlan dugó, kerülő út, hőség esetén a víz lesz az első, amit megkívánunk – tette hozzá Rozsnyai Gábor.

– Fontos indulás előtt ellenőrizni a gumiabroncsnyomást és az abroncsok állapotát is. A megfelelő keménységűre pumpált abroncsok élettartama hosszabb, tapadásuk biztosabb, általuk az autó úttartása jobb, a fogyasztása pedig kisebb.

KM


Fontos az abroncsok havi kontrollja

Egyes becslések szerint, ha a Magyarországon közlekedő valamennyi gépjármű abroncsát a megfelelő értékre pumpálnák fel, az ország üzemanyag-fogyasztása azonnal csökkenne tíz százalékkal.

A megfelelő nyomásérték mellett a vezetésbiztonság és az abroncsok élettartama is nő. A látszólag rendben lévő abroncsok nyomását is ellen­őrizni kell, havonta legalább egyszer. Mekkora nyomás legyen az abroncsokban?

A megfelelő érték az, amit az autó kézikönyvében vagy jellemzően a vezető felőli első ajtó környékére ragasztott matricán tesz közzé a gépkocsi gyártója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában