Hamarosan „bearanyozódik” az életük

2020.06.08. 16:51

Közel 50 éve együtt! – „Ezek a valódi, igazi értékek, nem a drága autó, a nagy lakás és egyéb luxuscikkek!”

Az összetartás és összetartozás érzése immár közel ötven éve a mindennapjaik része.

Erzsike és István az idén még csak szűk családi körben ünnepelt

„Egy szép házasság olyan, mint egy szimfónia, ahol két dallam szól, de nem egymásba beleharsogva, hanem egymást erősítve. Egy szép házasság két embernek szinte emberfölötti remekműve.” Székely János teológus megfogalmazása tökéletesen ráillik a nyírteleki Kozsla házaspár sok évtizedes kapcsolatára. A 75 esztendős István és a 67. életévébe lépett Erzsike a közelmúltban ünnepelték a 49. házassági évfordulójukat, s egyben a születésnapjaikat is.

Erzsike és István az idén még csak szűk családi körben ünnepelt

Humorral és érdekességekkel fűszerezve meséltek lapunknak arról, friss házasokként hogyan fogadták a hírt, miszerint hamarosan ikreik születnek, mi a hosszú, boldog házasság titka, milyen – követendő – értékrend szerint nevelték fel Istvánt és Csabát, akikre méltán büszkék, miként aranyozzák be az életüket unokáik, s ha már az aranynál tartunk, hogyan készülnek a jövő évi házassági jubileumukra.

Megsürgette a gyógyítást

– Én 35 évig a Szabolcs cipőgyárban dolgoztam felsőrészkészítőként, majd másfél évtizedig gondoskodtam a gyerekek ellátásáról a nyírteleki Kedvesházban – meséli Erzsike, akinek férje negyedszázadon keresztül egy építőipari cégnél állt alkalmazásban, majd a Magyar Honvédség nyírteleki állomásán „szolgált” buszsofőrként.

Amikor István bácsi pár éve sztrókot kapott, egy ideig úgy tűnt, soha többé nem ülhet volán mögé, szervezete azonban olyan sikeresen rehabilitálódott, hogy nyoma sem maradt a betegségnek, ma is gond nélkül, biztonságosan és magabiztosan vezet, igaz, már csak a család személyautóját. A családfő derűsen emlékezett vissza arra a jelenetre, amikor bekerülve a sürgősségi osztályra „megparancsolta” az őt ellátó doktornőnek, hozza rendbe gyorsan, mert nem ér rá, kirándulnia kell vinni egy kollektívát.

Erzsike néni élete legnagyobb és legörömtelibb meglepetéseként mesélt arról, amikor nem sokkal a szülés előtt közölték vele: egypetéjű ikreknek fog életet adni. – 1971-ben esküdtünk meg, rá egy évre megérkeztek a fiúk. Az, hogy nem csupán külsőleg, hanem személyiségükben, mentalitásukban, értékrendjükben is egymás tükörképei és mindketten sikeres, boldog felnőttek lettek, nem a genetikának, hanem a jó nevelésnek, a tőlünk kapott szellemi útravalónak köszönhető. Ami csak tőlünk telt, igyekeztünk megadni nekik, a szó minden értelmében. István szintén honvédségi dolgozó lett, Csaba a vasútnál tölt be felelősségteljes állást. Egy-egy unokánk is van: Milán 20 éves, míg a közelünkben élő Nándi másfél esztendős – mutatta be családját a Kozsla házaspár.

Kettős ünnepség lesz

– Sokat dolgoztunk az aktív év(tized)eink alatt, nem kevés kihívással néztünk szembe, mégis azt mondhatom, szép, boldog, tartalmas közös életútra tekinthetünk vissza. Az összetartás és összetartozás érzése, a szeretet, a hűség, az odafigyelés és gondoskodás immár közel ötven éve a mindennapjaink része. Ezek a valódi, igazi értékek, nem a drága autó, a nagy lakás és egyéb luxuscikkek! Mi mindmáig csendesen, szerényen, de békésen és boldogan élünk. Gondozzuk a kertet, amely kiszolgálja az egész családunkat, eljárunk fürdőzni Hajdúnánásra, esetleg a Demjéni Termál Völgybe. A Hollandiában élő családi barátunk a járványügyi helyzet miatt az idén nyáron nem látogat el hozzánk, de megígérte, hogy a jövő évi aranylagzinkon jelen lesz. Kettős ünnepséget tervezünk: a barátainkkal egy bográcsozós kerti partit, családi körben pedig egy fenséges éttermi lakomát – árulta el Erzsike.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában