Gávavencsellő

2020.08.03. 20:00

Berceltől Balsáig úsznak

Augusztus 8-án rendezik meg az I. Tiszai Challenge-et.

A János-tavi hajósok is segítenek majd a biztosításban

Fotó: Jernei Gábor

Az I. Tiszai Challenge névre keresztelt úszótalálkozót a Tisza gávavencsellői szakaszán rendezik meg szombat reggel kilenc órától. A táv tíz kilométer lesz. A mezőny a tiszaberceli Kérész kikötőből indul és a balsai hídnál ér véget.

A verseny ötlete Berecz János gávavencsellői polgármester nevéhez kötődik.

– Nagyon kevés olyan ember él a Tisza közelében, aki nem tud úszni – mondja Berecz János.

Magam is gyakran megmerültem a folyóban, tudva azt, a szabad vízi úszás teljesen más, mint egy uszodai medencében.

– Korábban Tiszai Csorgásnak szerettem volna elnevezni az eseményt, és most sem versenyben gondolkodunk, ezért is van az elnevezésben a challenge kifejezés. Azt szeretnénk, ha a csapatszellem dominálna, és a tíz kilométertől sem kell megijedni, hiszen bármely nevező kiszállhat menet közben, vagy belekapaszkodhat a kísérőhajókba és -csónakokba.

Berecz Jánostól megtudtuk, az I. Tiszai Challenge résztvevői komoly biztosítás mellett úszhatnak, többek között a János-tavi hajósok is részt vesznek ebben. 18 éven aluliak nem nevezhetnek. Olyan úszókat várnak, akik tisztában vannak a szabad vízi úszás sajátosságaival: a folyónak sodrása van, akadhatnak örvényes szakaszok, de erre a kísérők figyelmeztetik az úszókat.

Nem árt az orvosi igazolás

A gávavencsellői polgármester pár hete maga is leúszta a távot.

– Két óra negyven perc alatt teljesítettük a tíz kilométert kényelmes tempóban.

A folyás irányába kell majd úszniuk azoknak, akik vállalják a megmérettetést.

– Természetesen mindenki a saját felelősségére indul az eseményen. Nem árt, ha van orvosi igazolásuk az indulóknak arról, hogy egészségesek, de a helyszínen is lesz lehetőség a vizsgálatra.

Nevezni a gávavencsellői önkormányzatnál lehet vagy a település honlapján, de a helyszínen is lesz erre mód. Nevezési díj nincs, mindenki kap emléklapot, aki elindul az úszáson, és minden résztvevőt vendégül látnak majd egy babgulyásra.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában