ebfogápolási módszerek

2020.08.03. 17:30

Egy kutya nem tud fogat mosni, de...

Komoly gondokat okozhat négylábú társunknak, ha elhanyagoljuk a szájhigiéniáját.

A mindennapi rutinhoz hozzátartozik, hogy reggel és este fogat mosunk, és még így is előfordulhat, hogy kellemetlenséget okoz a gyulladt és vérző íny, a fogkő, az érzékeny vagy a szuvas fogak.

Sokszor bele se gondolunk, hogy hasonló problémák négylábú kedvenceinket is érinthetik, és amíg nagy gondot fordítunk például a bundájuk gondozására, fogaik ápolásáról sem szabad megfeledkezünk.

Árulkodó jelek

– Az ultrahangos fogtisztítás megöli a baktériumokat, és megelőzi a fogkőképződést is – mutatta be lapunknak az egyik ebfogápolási módszert a Nyírvasváriban élő Labadics Lilla kutyakozmetikus.

Labadics Lilla

– A kedvencünk nem tud magának fogat mosni, bár láttam már olyan gazdikat, akik rendszeresen megtisztítják a kutyusuk fogsorát: ezt a módszert is választhatjuk, ha van rá időnk, és az eb hagyja, de csak és kizárólag nekik készült fogkrémmel és fogkefével. Ha erre nincs lehetőségünk, körülbelül kéthavonta érdemes szakemberhez fordulni, hogy végezze az ultrahangos eljárást, akár a szokásos szőrzetnyírással egyszerre is kérhetjük ezt a kutyakozmetikusoktól.

Kutyáknak kifejlesztve

A kutyakozmetikus szerint ha elhanyagoljuk kutyánk szájápolását, az elszaporodó baktériumok előbb a fogak elgyengülését, majd kihullását okozzák. A komoly fogvesztés után az állat többet nem tud majd száraz tápot vagy bármilyen szilárd táplálékot enni, ami akár drasztikus fogyáshoz is vezethet. A gazdik többek között akkor is gyanakodhatnak problémára, ha kedvencük szájszaga elviselhetetlenné válik, illetve vannak olyan fajták, melyek sokkal hajlamosabbak a fogbetegségekre – ilyen például a yorkshire terrier, a bichon havanese és a bolognese.

– Találkoztam olyan esettel, amikor a kutyusnak már csak a fogkő tartotta a helyén a fogait – tette hozzá Labadics Lilla.

A fogkő nagy gondokat okozhat, hiszen fájdalmas ínygyulladást idézhet elő, olyannyira, hogy a kedvencünk már enni sem tud.

– Sokan csak azt veszik észre, egyre több súlyt veszít a koplaló eb, és nem tudnak rájönni, mi lehet az oka, és akármilyen táplálékkiegészítőt adnak neki, nem javul a helyzet. Sőt: mint az embereknél, a gyulladás az ínyről továbbterjedhet a szemekre, a fülekre, a belső szervekre.

A szakember többek között azért ajánlja a gazdiknak az ultrahangos fogtisztítást, mert magát az eszközt kifejezetten az állatoknak tervezték: külalakra leginkább egy elektromos fogkefére hasonlít, semmilyen hangot nem ad ki, és nem is rezeg, így nem ijeszti meg a kedvencünket. Szintén előny, hogy bódítás és altatás nélkül használható.

Óvatosan a csonttal!

– Sokan a nagyon apró szemű száraz tápokat és a konzerveket, kutyaszalámikat részesítik előnyben, és mivel tele vannak ízfokozókkal, a kutyák is szeretik. Azonban ha csak egyoldalúan ilyen nedves, puha eledelekkel etetjük, sokkal könnyebben kialakulnak a fogbetegségek – emelte ki Labadics Lilla.

Mindig azt ajánlom a gazdiknak, hogy a kutya méretéhez arányosan vegyenek nagyobb szemű tápokat, amit rágni kell: így az állat használni fogja a fogait, és sokkal egészségesebb lesz.

Ebből a célból csontot is adhatunk a kutyának, például marhalábszárcsontot, de nagyon vigyázzunk: szilánkosra törőt tilos adni kedvencünknek, hiszen az apró, szúrós darabok akár a beleit is átszúrhatják, és a halálát okozhatják. Csak tömör csontot kapjon az állat, azt se napi szinten, és egyszerre csak egy kisebb mennyiséget. A kereskedésekben találhatunk csont alakúra szárított, kemény bőrt: a szakember szerint ezeket a falatokat bátran odaadhatjuk rágcsálni az ebeknek.

Ultrahangos fogtisztítás előtt és után | Fotó: Labadics Lilla archívuma

– A kutyák szájápolásánál arra is fontos odafigyelnünk, hogy kihullottak-e a tejfogaik – mondta el a kutyakozmetikus. – Előfordulhat, hogy mögé vagy mellé nőnek ki a maradandó fogak, így dupla fogsora lesz az állatnak, melyek közé még könnyebben és még több ételmaradék ragadhat be, ezzel felgyorsítva a fogproblémák kialakulását. Egy-másfél éves koráig mindenképpen mutassuk meg rendszeresen az állatorvosnak kedvencünk száját, aki majd kihúzza a bent maradt fogakat, mielőtt komoly gondokat okoznának.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában