Ízvilág

2020.08.17. 17:30

Ízes fogadtatás nyíregyházi módra

Az Országjáró hallgatói megismerkedhettek a Nyírség finomságaival.

Prohászka Béla és Nagy Edina dinnyeszoborral fotózkodott | Fotók: Kossuth Rádió

Nemrég Nyíregyházáról jelentkezett a Kossuth rádió Országjáró című műsora. A magazinból a hallgatók számos érdekességet megtudhattak a város múltjáról, az élő műsorfolyamban megszólaltak a Nyíregyháza kulturális életét ismerő és alakító személyiségek, és az is kiderült, milyen ízekkel és ételekkel fogadták a gasztronómia helyi képviselői a műsor készítőit, illetve a Kossuth téren sétálókat.

Omlós-porlós

A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszában már reggel elkezdődött a munka, a megyei igazgató, Nagy Edina koordinálásával készültek a finomságok. Délelőtt előbb egy hűsítő sárgadinnyés smoothie-val lepte meg a rádiósokat Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szóvivője, majd görögdinnye-salátát készített hagymával, szőlőszemekkel, feta sajttal. – A tengerparti országokban a dinnye felhasználási módja jóval színesebb, mint nálunk: van, ahol sonkával fogyasztják, de saláták alapanyagaként is szívesen használják – mondta a szóvivő, és hozzátette: az a céljuk, hogy hazánkban is elterjedjen ez a szemlélet.

Prohászka Béla és Nagy Edina dinnyeszoborral fotózkodott | Fotók: Kossuth Rádió

Miközben fogyott a saláta, sütemény is sült, természetesen egy tipikusan helyi alapanyag, az alma felhasználásával. Kiderült, hogy a szabolcsi almás porlós egy nagyon régi recept alapján készült, nagy­anyáink, dédanyáink azt sütötték bele, ami a háznál megtermett. Görömbei Sándorné és Strankula Katalin mestercukrászok a hallgatóknak elmondták: a tésztáját zsírból, tejfölből és tojássárgájából gyúrták, a tölteléke fahéjas-almás.

Édesen és sósan is tökéletes

Somogyi Mihály szakácsmester, a Sipkay-iskola szakoktatója Ilkuné Pósán Zsuzsanna segítségével krumplilángosokat gyúrt – a népi ételt réges-régen a sparhelt tetején sütötték, semleges alap­tésztájának köszönhetően pedig édes és sós töltelékkel is a család asztalára kerülhetett.

– A héjában főtt krumplit liszttel, sóval és kacsazsírral összetörjük – ez utóbbitól lesz puhább a tészta –, majd kevés olajban kisütjük. Tehetünk rá szalonnát, hagymát, sertés- vagy bárányhúst, fokhagymás tejfölt, de szilvalekvárral is nagyon finom – mondta Somogyi Mihály, és hozzátette: a krumplilángos egyszerű paraszti étel volt, ami például egy bableves után laktató másodikként tökéletes fogás volt, és amihez otthon mindent megtalált a háziasszony.

Régi étel új köntösben

– Alig várom, hogy megkóstoljam – mondta a krumplilángosról Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács (a neve ismerős lehet olvasóinknak, hiszen a lapcsoportunk gasztromagazinjába érkező receptek közül ő válogatja ki a legjobbakat, és az ő vezetésével sütik, főzik meg a finomságokat).

Az ilyen alkalmakkor az adott tájegységre jellemző alapanyagok kerülnek előtérbe, de a gasztronómiában az a jó, hogy mindig lehet kísérletezni, szabadjára engedni a fantáziánkat, így a régi ételek új köntösben készülhetnek el.

– Gondoljunk bele: a köménymaglevest sokan nem szeretik, de ha megbolondítjuk fürjtojással, tökmagolajjal és egy kevés csírával, nagyon finom ételt kapunk.

– Remek volt itt a burgonyás pogácsa, ami a mangalicazsírtól lett puha és omlós, fantasztikus volt a sütemény tésztája, ahogy az újfehértói fürtös pálinka is – mondta Prohászka Béla, akinek a szavait megerősítették azok a járókelők is, akik megkóstolták a finomságokat.

Strankula Katalin és Görömbei Sándorné a szabolcsi almás porlós sütiről beszélt

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában