Nyíregyháza

2020.08.09. 12:38

Már a látványa is gyógyít

Az élő zöldfal csökkenti a légzési rendellenességek fellépésének lehetőségét.

Fotó: Galambos Béla

– A munkahelyi zöld környezet megteremtésére nincs ideálisabb megoldás a zöldfalnál. Ez egy olyan függőleges felület, amelyet élő, lélegző növénytakaró borít. Amellett, hogy mint látványelem lebilincseli a helyiségbe belépőket, a huzamos ideig benn tartózkodók egészségére számos kedvező hatást is kifejt. Oxigént termel, tisztítja a levegőt, és párásít, ezzel csökkenti a fejfájás kialakulásának esélyét. Kiszűri a port és a mikroorganizmusokat, ezáltal csökkenti a légzési rendellenességek fellépésének lehetőségét. Javítja a koncentrációt és a hangulatot, valamint kreativitásra sarkall, és növeli a munkateljesítményt.

A zöldfal az épületüzemeltetésre is pozitív hatással van. Optimális szinten tartja a hőgazdálkodást, hő- és hangszigetelést is biztosít. Segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, így energiát takarít meg.

– A gazdasági hatásoknál lényegesen fontosabb viszont, hogy olyan környezetet teremt, amelyben az ember komfortosabban érezheti magát, könnyebben alakítja szociális kapcsolatait, és harmóniában tud koncentrálni az elvégzendő munkára – állítja Katalin, annak a cégnek a munkatársa, amely Nyíregyháza egyetlen zöldfalát működteti Nyír Plaza-i fogadóterében.

Növények a falon

Egy négyzetméter zöldfelület óránként 15–250 gramm vizet párologtat el, naponta 8 liter oxigént termel, és évente 1 kilogramm szennyezőanyagot szűr ki a levegőből.

A növényeknek bírni kell a függőleges ültetési helyzetet, de az egy falra ültetett virágoknak közel azonos fény-, tápanyag- és vízigényűeknek is kell lenniük ahhoz, hogy igazán szép és tartós megoldást nyújthassanak. A megfelelően kiválasztott növénytársulásnak és a tápanyag-utánpótlás automatizálásnak köszönhetően a zöldfal nem igényel különösebb karbantartást.

Pszichológus helyett

Kutatások bizonyítják, a nagymértékű bezártság és a szigorúan a négy fal között végzett irodai munka mennyi káros hatással van az emberi szervezetre és mentális egészségére. A mesterséges környezet, a nem természetes fényforrások, a számítástechnikai eszközökkel végzett monoton tevékenységek és az ülőmunka olyan összetett egészségügyi problémát alkotnak, amelyek súlyosságát nem szabad alábecsülni. Az irodában levő növények az esztétikai értéken kívül csökkentik a feszültségszintet, zajszintet, ezáltal csendesebb környezetet hoznak létre, növelik a hatékonyságot, és betegségeket is megakadályoznak.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában