egészség

2020.09.09. 10:58

Feszülő, stabil pántok – helyes testtartás

Egy jó iskolatáska sok szempontnak megfelel.

Lehet ergonomikus egy iskolatáska, ha túl nehéz...

Fotó: illusztráció: shutterstock

Ma már a legtöbb iskolatáskát úgy gyártják, hogy a gerincet kímélje, vásárláskor általában ez a fő szempont a szülőknél. Ám arra csak korlátozott ráhatásuk van, hogy pontosan mi kerül majd az iskolatáskába, mekkora súlyt is fog naponta cipelni a gyerek.

A szakértők és a nemzetközi ajánlások is azt javasolják, hogy a táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10, de legfeljebb 12,5 százalékát. Ez pedig egy 30 kilós gyermek esetében sem éri el a 4 kilogrammot. A szülőknek korlátozott ráhatásuk van arra, hogy pontosan mi kerül majd az iskolatáskába, ezért fontos, hogy legalább arra figyeljenek, hogy a kiválasztással segítsék megelőzni a mozgásszervi elváltozások kialakulását.

– Egy jó iskolatáska sok szempontnak megfelel – foglalta össze Farkas Ildikó gyógy­tornász-mozgásterapeuta a weborvos.hu-n. – A legfőbb követelmény, hogy a táskának ne egy, hanem két, megfelelő szélességű vállpántja legyen, és mindkét vállra felvegye a gyerek.

Semmiképpen se használjunk egy oldalon viselhető vállpántos táskát! Az sem megoldás, ha keresztbe vetjük magunk előtt a pántot, hiszen így is egy oldalra kerül az összes súly, ami hosszú távon nyak- és vállövi panaszokat, gerincferdülést, izomfeszülést és fájdalmat okozhat. A széles pántok kényelmesebbek és segítik a helyes súlyelosztást is. A helyes tartáshoz állítsuk be a vállpántokat kellően szorosan, úgy, hogy a táska teteje a lapocka felső részénél helyezkedjen el, alja ne ütődjön minden lépésnél a gyermek derekához. Figyeljünk rá, hogy a pánt ne legyen túl szoros. Az sem helyes, ha túl hosszúra hagyjuk a pántot. Gyakran látni, hogy a gyerekek görnyedten, rendellenes testtartással cipelik a táskát, előrehajolva, a fejüket felszegve, így őrizve meg az egyensúlyukat. Ez hosszú távon nyaki panaszokat, fejfájást okozhat – mondta a gyógytornász.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában