birisi láma

2020.09.23. 20:00

Szakrális hely Biriben

Magyarország három buddhista sztúpája közül egy a megyénkben található.

Fotó: Sipeki Péter

Vágó János buddhista láma egy gyógyító helyet szeretett volna építeni Szabolcsban, de erre nem kapott engedélyt. Ezért a saját tanyáján Biriben épített egy sztúpát, amelyet a gyógyító Buddhának ajánlott fel. A 7,8 méter magas építmény több mint tíz éve áll az udvarában.

Bárki betérhet

– Reggel nyitom a kaput, este zárom, a kettő között bárki bejöhet – mondja Vágó János, amikor felkerestük Biriben a tanyáján. – Gyakorlatilag a sztúpa híre szájhagyomány útján terjed. Sokan jönnek, olyanok, akik nem tudják eldönteni, a nyitott kapun szabad-e belépni. Persze hogy szabad. Itt nincs belépő, itt bárki szabadon meditálhat vagy gyönyörködhet. Volt olyan katolikus idős néni, aki azt mondta nekem a látogatás után, annyira megnyugodott itt, mintha templomban lett volna. Ez így van rendjén. Itt mindenki magát keresi és találja meg.

A buddhizmus lényege Vágó János szerint maga az ember.

– Ez nem szigorú értelemben vett vallás, sőt. Az ember magában és a mindenhatóban hisz. Minden Buddha-szobor egy-egy élő emberről készült, olyanokról, akik elérték a megvilágosodást. Minden buddhista láma egy ember, nem pedig szentség. A megvilágosodásukkal azt jelzik, ha nekik megadatott ez az állapot, akkor ez sok gyakorlással nekünk is sikerülhet.

Öt elem

Egy sztúpa alapvetően öt építőelemből áll: négyszögletes alap, félgömb alakú boltozat, kúp alakú csúcs, sarló, korong. Mindegyik elemnek gazdag szimbolikája van, és megfelel az öt elem (föld, víz, tűz, levegő, űr) valamelyikének.

– Amikor nekiláttunk az építkezésnek a szigorú szabályok szerint, akkor a befejezés időpontja volt meg, a kezdésé nem, ezért a végén nagyon sokat kellett dolgoznunk, hogy sikerrel járjunk. Sokan nem hiszik el, ez a szakrális hely három ember hat heti munkájával készült el. Igaz, abban a hat hétben mindennap reggel négytől este tízig dolgoztunk, és nem kevés pénzt is áldoztunk rá, de ma is azt mondom, megérte a fáradozást.

JG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában