környezetvédelem

2020.10.14. 20:00

Rekordot döntött az e-hulladék mennyisége

A kidobott elektronikai eszközök legnagyobb része háztartási nagygép és hűtő.

A kidobott elektronikai eszközök értékes nyersanyagokat tartalmaznak

Fotó: shutterstock

A szakembereket is meglepte, mekkora mennyiségű elektromos hulladék keletkezett az idén, hiszen a tavalyihoz képest 55 százalékkal több e-hulladékot gyűjtöttek össze a háztartásokból – derül ki a Media Markt lapunkhoz is eljuttatott közleményéből. Az adatok alapján leginkább a régi háztartási nagygépektől és a hűtőgépektől váltak meg az emberek, ez vezetett a rekordszintű növekedéshez. Az áruházlánc vásárlóitól az idén 1067 tonna e-hulladék került a feldolgozókhoz, melyek jelentős része nagygép vagy hűtő, de tekintélyes mennyiséget tesznek ki a háztartási kisgépek, televíziók és monitorok is.

A döbbenetes adatok ismeretében utánajártunk, mi vezethet a háztartási gépek ilyen mértékű leselejtezéséhez, javíthatók-e a modern eszközök, vagy a sokak által kritizált fogyasztói elv alapján a kukában végzik, hogy átadják helyüket egy újabb készüléknek.

Költséges a javítás

A Lajti Háztartásigép Szerviz és Alkatrészboltban kérdésünkre elárulták, nem minden háztartási gép javítható, a folyamatot minden esetben bevizsgálás előzi meg.

– A legtöbbször orvosolható a probléma, de a tulajdonostól függ, hogy rááldozza-e a javításhoz szükséges összeget.

A mosógépek vezérlőpaneljének meghibásodása nagyon sokba kerülhet, hiszen gyakran a készülék vételárához közelít az alkatrész ára

– ismertette az egyik leggyakoribb és legdrágább hibaforrást a szerviz egyik munkatársa, majd hozzátette: sajnos a mai készülékek már nem az örökkévalóságnak készülnek, és bár az élettartamuk nagyban függ a felhasználás módjától, általánosságban csupán 5-6 évet bír egy modern háztartási gép.

A hűtőgépszerelők véleménye szerint a mostani készülékek karosszériáját és szerkezeti elemeit úgy alakítják ki, hogy ne, vagy csak nagyon nehezen lehessen őket megjavítani, nem is beszélve a horribilis alkatrészárakról.

Megtudtuk, hogy a modern hűtők zöme nem tartós, általában csak a garanciaidőt, illetve még pár évet bírnak ki, aztán cserélni kell őket. Egyértelműen a fogyasztói társadalomba illeszkednek ezek a gépek, mivel rengeteg olyan hibát produkálnak, melyeket nem lehet orvosolni.

A háztartási nagygépek mellett a számítástechnikai és szórakoztató eszközök is jelentős e-hulladék-forrásnak számítanak.

A nyíregyházi PCmix Számítógép-szaküzlet munkatársa kérdésünkre elmondta, az egyik leggyakoribb elektromos hulladék a laptopok akkumulátora, de a számítógépek tápegysége is gyarapítja a szemét mennyiségét.

– Az asztali gépek újrahasznosíthatósága, javíthatósága változó: akinek olcsóbb alkatrész van a gépében, az nem tudja gazdaságosan megjavíttatni, de a drágább komponensekkel szerelt eszközök esetén megfontolandó a javítás. A tápegységekben lévő tekercs színesfémből készül, ami újrahasznosítható, illetve úgy tudom, régebben többen gyűjtötték az alaplapokat is, hogy kinyerjék a bennük lévő aranyat – ismertette az újrahasznosítható komponenseket az üzlet munkatársa, hozzátéve, az emberek zömét nem érdekli az újrahasznosítás, inkább kidobják a régi készülékeiket, és vesznek helyette újat.

Visszavételi kötelezettség

Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak korábban elmondta, a vállalathoz a lakosság évente 50 tonna elektronikai hulladékot szállít be, melynek jelentős része Nyíregyházán keletkezik.

– A hulladékudvarainkban és az orosi hulladékkezelőben gyűjtik az elektronikai hulladékot, de az újrahasznosítást más cégek végzik.

Az e-hulladék jelentős részét a nagyobb gépek, elsősorban a hűtők alkotják, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az áruházaknak visszavételi kötelezettsége van, tehát az új háztartási gépek vásárlásakor kötelesek a használt gépet átvenni, és az új vételárába beszámítani

– árulta el Éberhardt Gábor.

A háztartási gépek újrahasznosítása tehát nem egyszerű feladat, ezért a lakosságnak elsősorban a hulladék megelőzésére kellene törekedni. Biczó Péter, a Media Markt kategóriamenedzsere szerint a rekordmennyiségű e-hulladék annak is köszönhető, hogy idén nem hirdették meg a korábbi években sikeres Otthon Melege Programot, így a kiselejtezett gépek a piaci szereplőknél, elsősorban az áruházaknál landoltak.

A szakember szerint ki kell emelni a vásárlók erősödő környezettudatosságát, hiszen a magyarok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szelektív hulladékgyűjtésre, mely alól nem kivétel az e-hulladék sem.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában