Jánkmajtis

2020.11.13. 17:30

Misszió a Don-kanyarban elesett magyar katonákért

Küldetésének érzi, hogy ne merüljön feledésbe az eltűnt és jeltelen sírba temetett magyar katonák emléke.

Gyulai Miklós a Szent MIklós-templomban az egyik segédpap társaságában a gyertyák mellett

Fotó: Gyulai Miklós archívuma

A jánkmajtisi Gyulai Miklós sok-sok évvel ezelőtt kezdte el kutatni a második világháborúban a Don-kanyarban eltűnt édesapja, nagybátyjai és unokabátyjai emlékét. Közel ötvenszer emlékezett már meg az elhunytakról Oroszországban, a tragédia helyszínein. Missziós küldetésének érzi, hogy ne merüljön feledésbe – családtagjain kívül – az eltűnt és jeltelen sírba temetett magyar katonák emléke.

A magyarságot jelképezi

A koronavírus-járvány miatt az idén októberben Gyulai Miklós postai úton juttatta ki – a Nyíracsádon szolgáló, de jánkmajtisi születésű Eiben Tamás római katolikus plébániai kormányzó által megáldott és megszentelt – gyertyákat Voronyezsbe, a Szent Miklós-templom főpapjához, Zaleznyák Andrej Vasziljevicshez. A hat darab, egyenként nyolc centiméter széles és nyolcvan centiméter magas gyertya, melyen felül Szűz Mária, alatta Jézus Krisztus látható, az egész magyarságot jelképezi.

Oroszországban a gyertyákat a voronyezsi főpap juttatja el a katonai sírokhoz, mind az egyedi, mind a jelképes sírokhoz egyaránt (Boldirevkába, Kamenkába, Rudkinóba, Tambovba). Eiben Tamás vállalta, hogy a járvány elmúltával – a misszió során első alkalommal – az oroszországi átadásnál is megszenteli a gyertyákat római katolikus szertartás szerint.

Az idős néni temette el anno a magyar katonákat Markiban

Gyulai Miklós munkáját többen is segítették az évek alatt, s ezért a támogatásért a magyar hadiárvák nevében mond hálás köszönetet mindenkinek. Mártha Tiborral, a Don Menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány kuratóriumi elnökével együtt derítették fel anno ezeket a temetőket, és a halottak exhumálásában is közösen vettek részt.

A missziós tevékenységhez segítséget nyújt Szabó Ágnes jánkmajtisi, Bíró Miklós darnói, Tarcza György volt csegöldi, Lőrincz Gusztáv tiszabecsi polgármester, valamint a csaholci Erdőhát Zrt. vezetője, Vargáné Piros Ildikó. Dr. Erdei Anita jánkmajtisi körjegyző a szervezési munkákban vesz részt, a szamossályi Borka Éva tolmácsként támogatja e nemes küldetést, a darnói Tukacs József pedig rendszeresen elkíséri Gyulai Miklóst ezekre az utakra.

Itthon is gyertyát gyújtanak

A misszió eredményeként közel két évtizede égnek az emlékezés gyertyái az oroszországi magyar temetőkben a halottakért. Gyulai Miklósék – viszonozva a gesztust – a vásárosnaményi katonai temetőrészben az „Ismeretlen szovjet katonák” emlékművénél gyújtanak gyertyát a magyar hadiárvák nevében. A temető kaszálásáért, tisztán tartásáért köszönetet mondanak a naményi önkormányzatnak, Filep Sándor polgármesternek és a városban élőknek.

A Don-kanyart megjárt gyertyákból minden évben visszakerül néhány, melyekkel Jánkmajtis székelyföldi testvértelepülésein, Gyergyótölgyes és Gyergyóremete római katolikus templomainak főoltárainál is felhívják az utókor figyelmét a második világháború eme tragédiájára.

Dr. Kádár Brigitta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában