Fehérgyarmat

2020.11.10. 11:29

Nem megy ki a divatból a dia

Kacifántország címmel jelent meg filmszalagon Fecske László meséje.

Egy jól ismert klasszikus: Öreg néne őzikéje

Fotó: Diafilmgyártó Kft.

A diafilmek hatalmas népszerűségnek örvendtek az 1960-as és az 1970-es években, hiszen nem volt számítógép, nem volt videó- vagy éppen CD-lejátszó. Családi programot jelentett a filmek megtekintése, persze, előtte jó alaposan be kellett sötétíteni a szobában.

A technika fejlődésével aztán a diafilmek népszerűsége jelentősen lecsökkent, de gyártásuk soha nem szűnt meg. Különösen a kisgyermekes családok körében napjainkban újra hódít a diavetítés, a Diafilmgyártó Kft. még ma is készít új diafilmeket, valamint fő feladatának tekinti a klasszikus diafilmek felújítását is.

Esténként, lefekvés előtt

A közelmúltban elkészült egy olyan diafilm is, aminek a meséjét a Fehérgyarmaton élő Fecske László írta.

Gyermekként nagyon szerettük a diafilmeket a nővéremmel. Édesanyám mindig egy fehér lepedőt feszített ki a falra, arra vetítette a meséket.

– Ő maga is olvasta fel nekünk. Rám nagyon nagy hatást tett már akkoriban ez a különleges mesevilág. Akkortájt kedveltem meg a grafikusokat is, hiszen szebbnél szebb grafikákat készítettek a történetekhez. A vetítésnek különleges varázsa volt. A besötétített szobában, a vetítő fényénél úgy éreztük magunkat, mintha egy moziban lennénk – elevenítette fel gyermekkori emlékeit érdeklődésünkre Fecske László.

– Mi még a mai napig őrizzük ezt a kedves hagyományt. Megvannak a gyermekkori diáink is, újakat is szoktunk vásárolni, és nagy örömmel vetítünk a gyermekeinknek esténként, lefekvés előtt. Ők is nagyon megszerették a diázást. A Diafilmgyártó Kft.-vel még tavaly vettem fel a kapcsolatot. Mivel a meséimet igyekszem minden területen megjeleníteni, megismertetni a gyermekekkel – még az egyik rádió Esti mese blokkjában is.

Nagy örömmel tapasztaltam, hogy még manapság is készítenek diákat, amikről korábban azt hittem, hogy már rég megszűntek.

– Nyomban írtam is egy levelet az ügyvezető igazgatónak, Lendvai Gabriellának, és Kőhalmi Adéllal közösen megalkottuk a Kacifántország című mesét. Adél a grafikákat készítette, én pedig megírtam a történetet. Lendvai Gabriella sokat segített a mese diafilmesebbé tételében. Mivel eredetileg más lett volna a címe is, ő javasolta a címváltoztatást, ami még frappánsabbá tette a művet. Sok-sok munka után végül szeptemberben mutatták be az idén megjelent új hat diafilmet, amik között ott volt a miénk is. Nagy öröm volt számomra az a pillanat, amikor végre a kezemben tarthattam a saját mesémet dia formájában. Irodalmi munkám csúcsának éreztem azt a pillanatot. Gyermekként soha nem gondoltam volna, hogy egyszer az én nevem is ott lesz egy diafilmen.

Már vannak új ötletek

– A Diafilmgyártó Kft. nagy gondot fordít a régi diák felújítására is. Minden évben az újak mellett külön szemlén mutatják be a felújított alkotásokat. A cég szerint nagy szükség van a mesékre, a mai gyermekeket ugyanúgy elvarázsolja ez a „világ”, mint annak idején minket is. Nagyszerű érzés mesekönyves, gyermekmagazinos megjelenések után diafilmen is szerepelni. Az, hogy lesznek-e újabb diafilmes megjelenéseim, a Diafilmgyártó Kft.-től is függ, mindenesetre én nyitott vagyok rá, mint mindig, most is tele vagyok új ötletekkel – tette hozzá befejezésül Fecske László.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában