2020.12.22. 20:00
Lehetőleg ne együk magunkat degeszre
Kis odafigyeléssel megreformálhatjuk az ünnepi ételeket.
Nem kell lemondanunk a hagyományos karácsonyi ételekről | Illusztráció: Shutterstock
A karácsonyi menüről a legtöbbünknek a halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal és a bejgli jut eszébe – ezek azok a tradicionális ételek, melyek nem maradhatnak le az ünnepi asztalról.
Utánajártunk, mire figyeljünk oda az ünnepek alatt, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, és az új évben ne kelljen a hirtelen felszaladt kilókat számolgatnunk.
Kevesebb szénhidrát
Sorosinszki Katalin dietetikus elmondta, karácsonykor a szokásos adagjaink többszörösét is képesek vagyunk elfogyasztani, ami nagyon megterheli a szervezetünket.
Ezt elkerülendő érdemes odafigyelni a bevásárláskor, hogy milyen alapanyagokat választunk, fontos a konyhatechnológia is, és ügyeljünk az étkezések gyakoriságára, valamint az adagok nagyságára is.
– Ezt a négy szempontot szem előtt tartva elkerülhetjük a későbbi kellemetlenségeket, és nem is kell lemondanunk a hagyományos karácsonyi ételekről sem, hiszen kis odafigyeléssel ezeket is megreformálhatjuk – mondta a dietetikus, aki praktikus tanácsokkal is szolgált az ünnepi készülődéshez.
Kiemelte: a zsírszegény húsok és tejtermékek vásárlása mellett az is nagy előrelépés, ha alufóliában vagy sütőzacskóban készítjük az ételeket a bő zsiradék helyett.
– A húsok mellé köretként több zöldséget kínáljunk, és kerüljük a magas szénhidráttartalmú ételeket. A rizs és tészta helyett készítsünk barna rizst vagy bulgurt, melyeknek nagyon magas a rosttartalma. A sütemények készítésekor használjunk kevesebb cukrot, és keverjünk a tésztába Graham-lisztet is – a vendégeknek nem tűnik majd fel a különbség, de az egészségünk érdekében fontos ez a lépés – tanácsolta Sorosinszki Katalin, hozzátéve, a bejglin túl kerüljön az ünnepi asztalra gyümölcs és saláta is.
Nehéz ételt csak ebédre
Nagyon fontos, hogy naponta háromszor-négyszer étkezzünk az ünnepek alatt is, ne egyszer – vagy akár többször – együk tele magunkat. A dietetikus azt javasolja, a kalóriadús ételeket inkább ebédre fogyasszuk, ne az esti órákban terheljük ezzel a szervezetünket.
Lefekvés előtt legalább három órával együnk, így jobban tudunk majd pihenni.
– Az ebédhez érdemes levest is fogyasztani, így kevesebbet eszünk majd a főételből. Arra is figyeljünk, hogy lassan együnk, rágjuk meg jól az ételt, így könnyíthetjük az emésztésünket.
– A tányér mérete sem mindegy, hiszen egy hatalmas tányérból a kelleténél nagyobb adagot fogyasztunk, érdemes tehát a kisebb étkészletbe tálalni az ünnepi menüt – hangsúlyozta Sorosinszki Katalin.
A mozgást se hanyagoljuk
A dietetikustól azt is megtudtuk, az üdítőitalokkal is mértékletesnek kell lenni, hiszen nem csupán a magas cukortartalmú italokkal van gond: az édesítőszerek nem tesznek jót a bélbaktériumainknak.
Az ünnepek alatt többen fogyasztanak alkoholos italokat.
A tömény italok étkezés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatásúak, de sokan elfelejtik, hogy mennyire magas a kalóriatartalmuk.
– Ha ehhez még cukrot és tejszínt is adnak, akkor rengeteg luxuskalóriát vihetünk be a szervezetünkbe. Egy-két deciliter száraz vörösbor viszont kifejezetten javasolt a magas antioxidáns-tartalma miatt. A feleslegesen bevitt kalóriák összeadódnak, növelik a testsúlyunkat, ezért fordítsunk időt a testmozgásra is – zárta gondolatait Sorosinszki Katalin.