Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.28. 11:30

Hogy került nyestkutya a Rétközbe?

Az aranysakál térhódítása egyértelmű megyénkben.

MML

A nábrádi Petőfi Vadásztársaság terítéke | Fotó: vadásztársaság

A ragadozók gyérítése államilag előírt, minden vadásztársaság részére kötelező feladat. Miként már korábban beszámoltunk róla, igen komoly humánegészségügyi és természetvédelmi veszélyekkel jár, ha a szakemberek nem ritkítják a szőrmés és szárnyas predátorokat.

A gyérítés szervezettebbé tétele érdekében hirdetik meg minden év tavaszán a megyei vadászkamarák a ragadozógyérítési hetet, amelyből megyénk is kiveszi a részét minden évben.

Még mindig a borz vezet

A napokban fejeződött be megyénkben a dúvadgyérítési hét, amit az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete hirdetett meg 2021-ben is a vadászok és a vadásztársaságok számára. Fazekas Gergely megyei titkárt kértük meg, hogy értékelje lapunknak a rendezvényt.

– Azt hittük 2020-ban, hogy az akkori ragadozógyérítési hét megismételhetetlen lesz. Egyrészt a terítékre került vad mennyisége tűnt megközelíthetetlennek, másrészt az akkor szárba szökő Covid–­19-fertőzés miatt először kellett a közös teríték helyett valami mást kitalálnunk – kezdte az elemzést a szakember.

– Sajnos, az akkor bevált egyéni teríték elkészítésére volt szükség az idén is, hiszen a pandémia még a tavalyinál is csúnyább arcát mutatta, így maradt az egyéni eredmények központi összesítése. Ugyanakkor a darabszámot is csaknem megismételték a vadászok, hiszen a tavalyi 630 darabos terítéktől csak kicsivel elmaradva, 2021-ben 602 ragadozót ejtettek el a benevezett résztvevők.

A csökkenésnek oka lehet a mostani zordabb időjárás, de az sem lehetetlen, hogy a kitartó munka hatására valóban csökkent valamelyest a ragadozók létszáma. Ez egyes társaságoknál valóban így lehet, de megyei szinten még merészség lenne ezt állítani.

– Hadd emeljem ki, hogy a terítékek elkészítésének minősége látványosan javult. Egyre gyakoribb az örökzölddel keretezett, máglyával kiegészített teríték, vagyis a résztvevők megadták a vadat megillető végtisztességet, ezzel is jó példát mutatva a civil és a vadásztársadalom tagjainak – folytatta Fazekas Gergely.

A nábrádi Petőfi Vadásztársaság terítéke | Fotó: vadásztársaság

– A terítékekből nyomon követhetjük a ragadozók megyei állományának változásait. Még mindig a borz vezet, hiszen a csapdákkal ezt a legkönnyebb elfogni (249), de a róka is igen szép számmal feküdt a terítéken (185).

Az aranysakál térhódítása egyértelmű, hiszen 9 helyszínen is színesítette a terítéket. Ezek között több olyan terület is van, ahol a korábbi időszakban nem tudtak a jelenlétéről. Komoly kihívást jelent majd az elkövetkező néhány évben mind az apróvad, mind a nagyvad tekintetében létszámának korlátozása.

– Érdekességként egy keletről betelepített vendég is került a palettára. Nyestkutyát ejtettek már el megyénkben jó tíz évvel ezelőtt, és nem is messze a mostani rétközi elejtés helyétől. Sem akkor, sem most nem lehet tudni, hogy miként is került oda. A varjúfélék részaránya jelentősen csökkent a tavalyi számokhoz képest, de a vadászatuk eredményességét nagyon befolyásolja az időjárás.

Mint megtudtuk, a felhívásra 23 vadászatra jogosult jelentkezett. A Tiszamenti Vadgazdálkodási Tájegység vadásztársaságai kivétel nélkül csatlakoztak. Ez már akár hagyomány is ebben a tájegységben, hiszen 2019 óta mindig részt vesznek a társaságok a programban.

Fazekas Gergely szerint ebben bizonyára jelentős szerepe van Hajzer Szabolcs táj­egységi fővadásznak, aki jó példával járva elöl, maga is aktív résztvevője a gyérítésnek. Az idén 29 rókával, 27 borzzal, 1 aranysakállal és 1 dolmányos varjúval járult hozzá a közös terítékhez. A korábbi évekkel ellentétben most nem indult egyéniben, ezzel is lehetőséget adva másoknak.

Kitettek magukért a többiek is

– A Nyírségi Tájegység vadásztársaságai becsületesen kitettek magukért, az ottani vadászok ejtették el a teríték 45 százalékát, vagyis 292 ragadozó fűződik a nevükhöz, egyformán jó eredménnyel apasztották a szőrmés és a szárnyas kártevők számát. A Felső-tiszavidéki Vadgazdálkodási Tájegység vadásztársaságai szintén a kezdetek óta aktív résztvevői a ragadozógyérítési hétnek.

Megyei eredmények

Elejtett szőrmés kártevők összesen: róka 185, borz 249, sakál 9, nyest 3, nyestkutya 1. Elejtett szárnyas kár­tevők összesen: szarka 98, dolmányos varjú 22, szajkó 35.

Szőrmés kártevők, egyéni kategória: Boros András (53), Takács János (42), Vinkler Gábor (33)

Szárnyas kártevők, egyéni kategória: Almássy János (58), Boros András (46), Vinkler Gábor (12)

Szőrmés kártevők, társasági kategória: Nimród Vt., Gávavencsellő (81), Nyíregyházi Új Erő Vt. (73), Rétközi Gazdák Vt. (42)

Szárnyas kártevők, társasági kategória: II. Rákóczi Ferenc Vt., Nagyecsed (58), Nyíregyházi Új Erő Vt. (56), Arany Fácán Vt., Nyírpazony (12)

Összesített egyéni kategória: Boros András (99), Almássy János (78), Takács János (48)

Összesített társasági kategória: Nyíregyházi Új Erő Vt. (129), Nimród Vt., Gávavencsellő (89), II. Rákóczi Ferenc Vt., Nagyecsed (78)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában