Internetfüggőség

2021.04.26. 07:00

Nincs mosoly a smiley mögött

Míg a közösségimédia-függőség a nőkre, addig a játékszenvedély inkább a férfiakra jellemző.

CsA

Együtt, mégis külön – olykor magabiztosabbak a virtuális térben, mint a való világban | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Még szinte ki sem nyílt a szeme reggel, már a közösségi oldalait böngészi? Folyamatosan pittyeg az üzenetjelző hang és ugrálnak fel a chatablakok? Jobban érzi magát a számítógépes ­játékok virtuális világában, mint a valóságban? Szorong, ha nincs mindig kéznél okostelefonja? Van egy rossz hírünk: lehet, hogy internetfüggő.

– A függőségek pszichés, mentális körülményrendszerének feltérképezése sok szakembert foglalkoztat. A legfontosabb kérdés, hogy mennyire erős a kialakuló addikcióban egy pszichoaktív szer – például alkohol vagy drog – hatása, és mennyire meghatározó az adott ember mentális, pszichés egészsége. Ez utóbbira a legjobb példa az internetfüggőség, aminek sokrétűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy nemcsak különböző fokozatai, különféle megnyilvánulásai is vannak.

– Ilyen például a közösségi médiához – Facebook, Instagram, Twitter – vagy a számítógépes játékokhoz kötődő káros függőség. Míg előbbi elsősorban a nőknél jelenik meg nagy számban, és náluk is fejti ki leginkább destruktív hatását, addig a számítógépes játékokhoz kötődő addikció a férfiak esetében különösen magas – szögezte le elöljáróban Nagy Annamária, a Talentum Alapítvány szociális munkása.

Türelmetlenek, frusztráltak

– Az internetes chatelés közben megvan a beszélgetés élménye, de hiányoznak belőle a nonverbális kommunikáció finomságai. Ez utóbbit hivatott az emojirendszer kárpótolni, ami viszont nemhogy nem fedi le a valóságot, gyakorta éppen ellentétes vele.

Mind ismerjük azt a jelenséget, amikor odabiggyesztünk egy mosolygós fejet vagy nevető arcot a mondandónk végére, miközben tényleg nevettünk? Nem, pszichésen a másik fél mégis hozzárendeli a mi mosolyunkat reakcióként az általa mondottakhoz.

– És ez fontos, mert egy közösségi térben szocializálódott fiatal, amikor például a párválasztás rögös útjára lép, és először találkozik választottjával, azonnal csalódást fog érezni, ha nem kapja meg a valós életben azokat a várt reakciókat, melyeket ő saját magához és személyiségéhez rendelt. Ez a fajta kudarcélmény pedig az egyre türelmetlenebb és frusztráltabb generációt visszaűzi a szobája sötétjének mélyére.

Együtt, mégis külön – olykor magabiztosabbak a virtuális térben, mint a való világban | Illusztráció: Shutterstock

– Modern kutatások szerint az okostelefon és okoseszközök használata kimutatható szinten növeli az ember türelmetlenségét, frusztrálhatóságát. És ez csak egyetlenegy aspektusa a közösségi médiának – mutatott rá a szakember, s hozzátette: szerencsére az internetfüggőség azonosítása meglehetősen egyszerű.

– A netes számítógépes játékoktól függők a kezdeti fokozatos belelendülés után egyszer csak azt veszik észre, hogy nem feküdnek le aludni, mert átjátszották az éjszakát. Másnap nem tudnak teljesíteni az iskolában, munkahelyen. Gyermekek esetében romlik a tanulmányi eredmény, megváltoznak a baráti kapcsolatok, a valósággal szemben a virtuális világot részesítik előnyben.

A játék becsap, mert minden sikert, minden akciót jutalmaz, ám ez a való életben másként működik

– magyarázta Nagy Annamária.

Nincs rá gyógyszer

– Az internetfüggőségre nincs gyógyszeres kezelés, leküzdésében gyermekek, fiatalok esetén a fokozott szülői felügyelet és a kognitív viselkedésterápia segíthet leginkább, tehát szakképzett pszichológushoz, esetleg szociális munkáshoz kell fordulni.

Nyíregyházán is vannak olyan civil szervezetek, alapítványok, amelyek a függőkön segítenek. Ilyen a Talentum is, mely 2005 óta sikerrel nyújt segítséget szenvedélybetegeknek és családtagjaiknak, jelentős hangsúlyt fektetve a prevencióra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában