Csenger

2021.05.31. 09:58

Segítenek a leszokásban

A Csengeri Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tanácsadásokkal járulnak hozzá a felelős döntéshez.

ltl

Fotó: Kákos Dávid

Döbbenetes az adat: évente több mint ötmillió ember hal meg a dohányzás hatására kialakult betegségekben. Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint ez az elborzasztó szám megduplázódik a következő három évtizedben. A dohányzás többek között ajak-, szájüreg-, gége-, nyelőcső-, légcső- és hörgőrákot okozhat, és jelentős szerepe van a tüdőrák kialakulásában is. A dohányfüst több mint 4000 káros anyagot tartalmaz, amely az emésztő- és légző­rendszer részeit károsítja.

Kockázati tényezők

A nikotin a keringési szervrendszerben is súlyos károkat, például magas vérnyomást (hipertóniát) vagy koszorúér-betegséget idéz elő. Károsítja az érfalakat, ezáltal érszűkülethez, agyérbetegséghez vezethet.

Akár az egészségügyi, akár az anyagi szempontokat vesszük figyelembe, a dohányzásról mindenképpen érdemes leszokni. A Csengeri Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai és szakorvosai azoknak szeretnének segítséget nyújtani, akik gondolkoznak, és azoknak, akik már meghozták a döntést a leszokás mellett. Az EFI tanácsadásokkal járul hozzá a felelős döntéshez.

Dr. Csinády György belgyógyász főorvos a centrális és perifériás érszűkület kialakulásának kockázatára hívta fel a figyelmet. A kardiovaszkuláris betegségek legnagyobb és legveszélyesebb kockázati tényezője a dohányzás, a cukorbetegségben szenvedő betegek szervezete számára duplán káros hatású. A diabéteszes polineuropátiát súlyosbítja a nikotin által okozott perifériás érszűkület – figyelmeztetett dr. Simon János belgyógyász főorvos. Minden esetben javasolják az orvosok a leszokást a dohányzásról. Azoknak, akik alternatív dohányzási lehetőséget keresnek, az elektromos cigaretta (e-cigi) nyújthat lehetőséget. Pótolja a nikotinbevitelt és a dohányzás élményét, de nem nyílt lánggal ég, így nem beszélhetünk valódi égésről, ezáltal nem kerül be a legtöbb rákkeltő anyagot tartalmazó égéstermék a szervezetbe. A dohányosok családtagjai az e-cigaretta használatának esetén kevésbé vannak kitéve a passzív dohányzás káros hatásainak, ami különösen fontos szempont a gyermekekre nézve, hiszen asztma, légúti fertőzés, fülgyulladás, csecsemőknél pedig a bölcsőhalál veszélye áll fenn ezáltal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában