Nyírvasvári

2021.07.01. 19:00

A kedvenceket is megviseli a hőség

A kánikulában a négylábú családtagokról sem szabad megfeledkeznünk.

Egy kis pancsolás jól esik a melegben

Fotó: Illusztráció: Pixabay

Bekapcsoltuk a légkondikat, lehúztuk a redőnyöket, behűtöttük az üdítőket, dupla gombócot kértünk a fagyiárusnál és csobbantunk egyet egy medencében vagy egy tóban – az elmúlt napokban ezek közül legalább az egyiket valamennyien megtettük, hogy valahogy elviseljük a kánikulát. Ne feledjük azonban, hogy nem csak nekünk van melegünk, hanem a kutyánknak is, és sokat tehetünk azért, hogy a kedvenc is minél komfortosabban élje meg a nyári hőséget.

Most is kell a bunda

– Sajnos, nagyon sok gazdinál tapasztaltam már, hogy a nyári melegben puszta jó szándékból lenyírja egészen rövidre az eb szőrét, azonban ezzel a művelettel sokkal többet árt, mint használ – mondta el lapunknak Labadics Lilla, aki Nyírvasváriban dolgozó kutyakozmetikusként.

Amíg kedvencünk bundája ápolt és csomómentes, addig tud a bőre lélegezni, és jól fogja magát érezni.

– Ha az eb bundáját ilyenkor túlságosan rövidre nyírják, akkor a napsütés nagyon hamar megégetheti a bőrét, ez pedig csak fájdalmat okoz állatnak, ahelyett hogy jobban érezné magát. Sőt, így sokkal könnyebben kaphat hőgutát is.

A szakember kiemelte: nem csak nekünk, embereknek kell kiemelten odafigyelni a folyadékfogyasztásra ezekben a napokban, hanem arról is gondoskodnunk kell, hogy kedvencünk előtt mindig legyen víz. Sőt, ha tehetjük, akár naponta többször is cseréljük, hiszen a nagy melegben megposhadhat. Arról se feledkezzünk meg, hogy az állatnak ne a tűző napon kelljen töltenie a nappali órákat: győződjünk meg róla, hogy a kertben – vagy a kennelben – legyen egy árnyékos hely, ahova visszahúzódhat.

Hűtő eszközök

– Napjainkban már számos olyan terméket is beszerezhetünk a kisállat-boltokban, amelyek segítenek abban, hogy a kutyus minél könnyebben viselje a magas hőmérsékletet – tette hozzá a szakember. – Kaphatóak kifejezetten ebeknek gyártott hűtőmatracok, melyek nagyon hasznosan és könnyen kezelhetőek. Nem szükséges hozzájuk áram sem, mindössze annyit kell tennünk, hogy a matracot elhelyezzük a kertben egy egyenletes felületen, majd amikor az állatnak melege van, ráfekszik. Az eszköz a kutya súlyától és testhőjétől lép működésbe, és hűteni kezd, így kedvencünk mindig igénybe veheti, amikor szükségét érzi.

A kutyakozmetikus szerint nem csak a kertes házban, hanem a panelben tartott ebek is igénylik ilyenkor a plusz gondoskodást. Például a nagy melegben az aszfalt is nagyon-nagyon forró, és séta közben akár meg is égetheti az állat tappancsát. Így amikor elindulunk otthonról kedvencünkkel, ha tehetjük, minél kevesebbet sétáljunk vele az aszfalton, és akár ölbe is vehetjük arra a néhány méterre, amíg elérünk egy kis zöldfelületet.

A mindennapos séta kihagyhatatlan a lakásban élő kutyáknak, hiszen szükségük van a mozgásra, illetve arra is, hogy elvégezhessék a dolgukat

– emelte ki Labadics Lilla. – Ezekre az alkalmakra beszerezhetünk számukra egy hűtőmellényt, ami úgy néz ki, mint egy szimpla kutyaruha. Használat előtt hideg vízzel át kell mosni, majd kedvencünkre feladva gondoskodik a hűtésről. Ezt a lehetőséget főként azoknak a gazdiknak ajánlom, akiknek már idős, vagy nagyon rövid szőrű kutyájuk van, amik nehezebben viselik a hőséget, illetve a nagyon rövid orrú és légcső-szűkületre hajlamos fajtáknál is ügyelni kell erre – például a bulldognál vagy a mopsznál – lehet hasznos.

A fürdés is segít

– Ha kedvencünk napközben tud egy kis medencében pancsolni, az is nagyon sokat segíthet – fűzte hozzá. – Nem kell nagy, drága dologra gondolni: már akár néhány ezer forintért is vásárolhatunk egy kis műanyag homokozót, amit ha megtöltünk vízzel, máris kész a költséghatékony kutyamedence. Nem mindegyik eb szeret sokat fürdeni, így semmiképpen ne erőltessük, azonban ha tudjuk, hogy az állat szereti a vízben eltöltött időt, akkor bátran próbálkozzunk a módszerrel. Csak úgy, mint a hűtőmatracnál, a kutya itt is mindig akkor használja ki ezt a lehetőséget, amikor úgy érzi, hogy szüksége van rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában