Tuzsér

2021.08.15. 11:30

Meztelen valóság a kertben

Locsoljunk inkább reggel, és védjük különféle akadályokkal a veteményesünket!

TG

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

Találós kérdés: esős időszakban tövig rágják kertünkben a salátát, a cserépből az éledező petúniát, felzabálják a kutyakaját, megmásszák a gyerek kinn felejtett bőrcipőjét. Mi az?

A kertbarátok minden bizonnyal gondolkodás nélkül rávágják a helyes választ: ez a meztelencsiga!

Fotó: illusztráció / shutterstock

Kertünk egyik legádázabb ellenségének köznapi neve a spanyol meztelen- vagy csupaszcsiga. Egy felmérés szerint minden második kertben okoznak komolyabb kárt, ami éves szinten 20-30 ezer forintos terméskiesést is jelenthet kerttulajdonosonként. Lakatos Bertalant, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnökét kértük arra, ajánljon néhány hasznos praktikát a csupaszcsigák ellen.

A szakember szerint a csigák és a petéik nedves ökoszisztémában érzik a legjobban magukat, valamint inkább éjszaka aktívak, ezért ha tehetjük, hagyjuk reggelre az öntözést, a locsolást.

– A virágainkat, növényeinket, veteményeskertünket védhetjük különféle akadályokkal is, mint például az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor vagy a kőzúzalék, de a műtrágya vagy például a kávézacc is hatásos lehet ellenük, ugyanis elzárhatja a csigák közlekedési útvonalait – javasolta Lakatos Bertalan. Hozzátette, ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni, ezeket forró vízben lehet elpusztítani.

– A meztelencsigák szeretik a sört, ha egy üres konzerves dobozt félig megtöltünk sörrel vagy sörös vízzel, és azt leássuk a földbe, reggelre az doboz megtelik a sörbe fulladt csigákkal – tudtuk meg a Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnökétől. Lakatos Bertalan szerint kereskedelmi forgalomban a csigák ellen sokféle csigaölő szer kapható, ám ezeket csak ott szabad kiszórni, ahol a növényeket nem használjuk étkezésre.

– Egy szaklapban olvastam, hogy a meztelencsigák utálják a zsályát, a fokhagymát, a majoránnát, a kakukkfüvet és a levendulát, ezekkel nyugodt szívvel körbebástyázhatjuk a védendő területet – hívta fel a figyelmet a szakember.

Szakirányú végzettséggel

Az Agroinform.hu felmérése szerint a hazai kerttulajdonosok főként két meztelencsigafaj, a spanyol meztelencsiga és a nagy meztelencsiga pusztításával szembesülnek. A gyakorlatilag minden lágy szárú növényt megtámadó kártevők ellen a legtöbben a csigák összeszedésével védekeznek, de gyakori a vegyszerek vagy más, szárító hatású anyagok alkalmazása is.

A vegyszeres védekezést különösen a kiskertek tulajdonosai körében nehezíti majd a jövőben, hogy a legelterjedtebben használt csigaölő hatóanyagot, a metaldehidet tartalmazó készítményeket (a hatóanyag emberi termékenységre gyakorolt negatív hatása miatt) augusztus 1-jétől már nem lehet szabad forgalmazásban megvásárolni, erre a jövőben már csak növényvédelmi végzettséggel rendelkező személyek lesznek jogosultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában