Nyíregyháza

2021.11.09. 17:30

Fél évszázad elteltével ismét igent mondtak

Negyven házaspár erősítette meg ötven évvel ezelőtti fogadalmát.

JG

Dudás László, Kőhegyi Mária, Virág Gyula és Gurzó Éva Márta

Fotó: Dodó Ferenc

Boldog házaspárokkal telt meg nemrégiben a Váci Mihály Kulturális Központ: az Arany Napon ötven olyan pár erősítette meg a fogadalmát, akik 1971-ben Nyíregyházán kötötték össze az életüket.

– Akik itt vannak, ismerik a sikeres házasság titkát – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, és hozzátette: valószínűleg mindannyiuk története más és más, de az biztos, hogy ezt az ötven évet senki sem veheti el tőlük.

Arany Nap néven szervezett hagyományteremtő szándékkal 2019-ben rendezvényt a nyíregyházi önkormányzat. Erre azokat a párokat invitálták, akik fél évszázaddal korábban kötöttek házasságot a megyeszékhelyen.

Rengeteg történet

Az idén a második Arany Napot tartották a Váci Mihály Kulturális Központban, ahol ötven olyan pár erősítette meg fogadalmát, akik 1971-ben Nyíregyházán házasodtak össze.

– Az itt megjelentek részesültek egy olyan kiváltságban, amiben sokan csak titokban reménykednek – mondta beszédében dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője. – Az itt megjelent párok eddig ötven évet töltöttek el együtt békességben, boldogságban.

Az ünnepélyes fogadalomtétel után dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntötte az ünnepelteket.

Akik itt helyet foglalnak, valamennyien ismerik a sikeres házasság titkát

– emelte ki dr. Kovács Ferenc.

– Ha mindannyian elmesélhetnék, mi minden esett meg velük a fél évszázad alatt, valószínűleg minden történet kicsit más lenne. A jelenlévők azt példázzák, hogy a szerelem lehet örök. Tudják a titkot, élhetünk bármilyen digitális világban, semmi sem pótolja a személyes jelenlétet, az érintést, az ölelést, a családi ebédek meghittségét. Ezt az együtt megélt ötven évet már senki nem veheti el tőlük.

Egymásra figyelni

– Nincs semmi különös titka a mi fél évszázados házasságunknak – árulta el kérdésünkre Gurzó Éva Márta, amikor az ünnepség végén megálltunk vele és férjével, Virág Gyulával beszélgetni.

– A társadalombiztosításban dolgoztam, ott ismerkedtem meg a férjemmel, aki ellenőr volt. Nincs olyan kapcsolat, ahol valamelyik félnek ne kellene időnként a másikhoz alkalmazkodni. Ha ehhez van elég kitartás, türelem és szeretet, szinte észrevétlenül repülnek el az évek, ahogy velünk is történt. A mai napig tudunk egymásra figyelni, és ez nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy mindent higgadtan, szépen meg tudjunk egymással beszélni. Néha ez könnyebb, máskor nem annyira. Nekünk is voltak kisebb nézeteltéréseink, de ez szerintem minden házasság velejárója. Aki azt mondja, minden nap egyformán szép és boldog volt együtt, az egyszerűen nem mond igazat.

Hit és család

Ugyanígy látja Dudás László és felesége, Kőhegyi Mária.

– Mindketten vallásos, összetartó családban nőttünk fel, ezért számunkra egyértelmű volt, hogy ezt visszük tovább akkor, amikor elhatároztuk, hogy egymással szeretnénk leélni az életünket – mondja mosolyogva Mária.

– Mind a ketten végigdolgoztuk az egész életünket, a férjem fodrász volt, én a baleseti sebészeten voltam nővér. Állandóan emberekkel foglalkoztunk, belénk ivódott az ehhez szükséges türelem. Nagyon összetartó családként éltünk, és élünk a mai napig. A gyermekemmel és a két unokánkkal a mai napig nagyon szoros kapcsolatot ápolunk. Azt vallom a férjemmel együtt, minden napot újra kell tervezni. Nagyon sokat köszönhetünk az erős hitünknek és annak, hogy Istenben sosem csalatkoztunk. Ez mindig segített átvészelni a nehezebb napokat. Amit nagyon fontosnak tartottam mindig, hogy mindent meg tudjunk beszélni egymással úgy, hogy közben figyeljünk a másikra. Nálunk ha egy vasárnapi családi ebéd délben kezdődik, akkor délután hatkor még az asztalnál ülünk, annyi mindenről tudunk beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában