Nyíregyháza

2022.02.24. 17:30

Sokba kerülhet a feledékenység

Aki a vadászjegyét nem váltja ki február végéig, számíthat arra, hogy bevonják a fegyvertartási engedélyét.

MML

Szalay Rita adminisztrátor az új plasztikkártyákkal | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: [email protected] 06703815378

Január első munkanapjától február utolsó napjáig van lehetőségük a vadászoknak arra, hogy a vadászjegyüket a 2022/23-as vadászati évre érvényesítsék. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 4 300 személy hódol ennek a hobbinak, vagyis az év első két hónapjában átlagosan naponta több mint 105 főnek kell megújítania a vadászjegyét. 

– Ezt a feladatot 1997 óta végzi az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, így az évek során meglehetősen nagy rutinra tettünk szert az ügyintézéssel kapcsolatban – tájékoztatta szerkesztőségünket Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei titkára. 

 

Kártya a papír helyett 

 

– Az idei év sok újdonságot hozott, sőt nyugodtan kijelenthetem, hogy egy korszakváltásnak lehetünk részesei. Eddig ugyanis a vadászjegy papíralapú okmány volt. Sőt, mióta vadászjegy létezik – valamikor az 1880-as évektől kezdődően –, azóta azt mindig papírra nyomtatták. Most viszont a technikai fejlődésnek hála, bankkártyaszerűvé alakult a vadászjegy. Plasztikkártyára kerülnek a vadász adatai, és így az érvényesítő bélyeg beragasztása is okafogyottá vált. 

– A kártya formájú vadászjegyhez hosszú út vezetett, hiszen közel 3 éves informatikai fejlesztés előzte meg. Viszont ezzel a megoldással vadászaink sokkal egyszerűbben tudják intézni a vadászjegyük kiváltását, és a vadászjegy megrongálódásának esélye is megszűnt. Korábban ugyanis évente több olyan vadászjeggyel is találkoztunk, melyet a vadászruhában felejtettek, és azt a gondos vadászfeleség apró darabokra mosta. 

 

– A kártya bevezetésével lehetővé vált az is, hogy az interneten keresztül érvényesítsék a tagjaink – folytatta a szakember. – Ehhez a vadásznak ügyfélkapura van szüksége, illetve az interneten keresztüli bankkártyás fizetés rejtelmeit is ismernie kell alapfokon. Viszont, ha ezekkel tisztában van, akkor az érvényesítés nagyjából 5 percet vesz igénybe, amit otthonról, a nap bármely időszakában elvégezhet. A vadászjegyét postai úton kapja meg egy-két napon belül. Így igazán kényelmes és hatékony megoldással válaszolt a Vadászkamara a kor kihívásaira. 

 

Egyszerűbb és pontosabb 

 

– Hasonló újítással oldódott meg az okmány érvényességének ellenőrizhetősége. Minden vadászkártyán található egy QR-kód, amit a telefonnal beolvasva azonnal láthatjuk, hogy az adott vadászjegy adott pillanatban érvényes-e, és hogy milyen vadászati eszköz használatára (fegyver, vadászíj, vadászmadár, agár) jogosítja tulajdonosát. Sőt, az érvényesség lekérdezésére szolgáló felületen a vadászjegy számának beírásával is megkapjuk ezt az eredményt. Ilyen módon lényegesen egyszerűbbé és pontosabbá válik a vadászjegy érvényességének ellen­őrzése, hiszen ehhez a felülethez a hatóságoknak is megvan a hozzáférésük. 

 

– A kártyák kiadásakor folyamatosan ellenőrizzük, hogy minden adat helyes-e, és csak hibátlan kártyákat adunk ki. Ahol hiba van, ott a Vadászkamara saját költségen újra gyártatja és postán juttatja el a kártyát a vadásznak. Ilyenkor az ügyfél egy igazolást kap, ami bizonyítja, hogy érvényes a vadászjegye. 

– Fontos tudni, hogy aki még nem váltotta ki a vadászjegyét, az február végéig teheti meg, mert utána a rendőrséggel adategyeztetést végez a Vadászkamara, s a feledékenység akár a fegyvertartási engedély bevonásába is kerülhet. A Vadászkamara munkanapokon 8 és 15.30 óra között fogadja ügyfeleit, pénteken azonban csak délig. Az online váltás bármelyik nap bármikor elvégezhető. 

Címkék#vadászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában