Nyíregyháza

2022.12.22. 07:00

Többen utaznak az ünnepek alatt, mint tavaly

Dominika az idei nagy sláger.

Fotó: Nemeth Andras Peter/Szabad Föld

A drágulás ellenére is többen utaznak el az országon belül az ünnepek alatt, mint az elmúlt években: a karácsonyi időszakra szóló, december 19-ig beérkezett foglalások száma 30 százalékkal nőtt az előző évhez képest a Szallas.hu adatai szerint. Karácsonykor Budapest, szilveszterkor és a jövő év elején pedig Eger a legnépszerűbb település a szállásfoglaló portálon foglaló vendégek körében. Az egy főre jutó, egy éjszakára szóló átlagár 16 ezer forint, 23,5 százalékkal több, mint tavaly és 45 százalékkal drágább, mint 2019-ben.

– Továbbra is szeretünk, s szívesen utazunk az ünnepek alatt is, bár a 2019-es szintet az idén nem értük el – mondta lapunknak Bicsérdy Rita. A Sky Travel utazási iroda vezetője és tulajdonosa lapunknak kifejtette, már az adventi utazások is népszerűen voltak, sokan jártak Bécsben, Zakopánéba,  nézelődtek, vásároltak, hangolódtak az ünnepre. A szállásadók karácsonykor – ami kiemelte szezonnak számít – mindig ünnepi kínálattal, szolgáltatással és menűsorral várják a vendégeket, nem csoda, ha sokan döntenek az utazás mellett megyénkből is, a belföldi úti célok közül a karácsony a 3-4 csillagos wellness hoteleké, Hajdúszoboszló és Gyula továbbra is a lista élen áll, de Visegrádtól Hévízen át Szegedig széles a választási paletta.

– Akik nem itthon akarnak kikapcsolódni, azok melegebb éghajlatra vágynak, napsütésre, egzotikumra, körükben Dominika – ez az idei nagy sláger – , a Maldív-szigetek, Thaiföld és Mexikó a legkedveltebb, akik azonban csak pár napos pihenésre indulnak, azok Dubai mellett döntenek – tudtuk meg utazási szokásainkról, s kiderült, a korábban lefoglalt utakat sem mondták le az emberek. S úgy tűnik, jövőre is szeretnének utazni, sokan vettek ajándékutalványt, azaz utazást adnak ajándékba. sőt, van olyan család is, aki a karácsonyfa alá egy befoglalt nyári nyaralást tesznek.

– Az utazás, a kikapcsolódás, pihenés örök és közös élmény, ami a fiataloknak és az idősebbeknek is egyaránt fontos, ezért nem veszít népszerűségéből – tette hozzá Bicsérdy Rita. 

A Szallas.hu adatai szerint a karácsonyt otthonuktól távol töltők fele wellness-szálláshelyet választott. A foglalások 48 százaléka hotelbe, 23 százaléka apartmanba, 16 százaléka vendégházba, 10 százaléka panzióba, 3 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szól.

Budapest, Hévíz, Eger, Gyula és Zalakaros eddig a legnépszerűbb úti cél, a top 10-es ranglistára még Cserkeszőlő, Pécs, Siófok, Hajdúszoboszló és Szeged került fel. A legnagyobb hazai turisztikai régiók közül karácsonykor Észak-Magyarország (20,55 százalék), a Balaton (15,46 százalék), és a Dél-Alföld (13,95 százalék) részesül legnagyobb arányban a foglalásokból. Az észak-magyarországi régióban pedig Eger, Miskolc, Szilvásvárad, Parádfürdő, Egerszalók és Miskolctapolca a legkeresettebb.

Az Év Szállása és Turizmus Kiválóságai Verseny és Díjátadó Gálán a 4-5 csillagos hotelek összevetésében első lett a nyíregyházi Sziget Hotel.

- Erős belföldi keresletet látunk az ünnepi és a téli szünet időszakra. Az idén szállodánk, a karácsonyi időszakra bezárja kapuit. Ezeken a napokon készülünk fel a két ünnep közötti, szilveszteri és a meghosszabbított téli szünet hajtására. Szabad kapacitással még rendelkezünk, azonban teljes telt házzal számolok a szünidőben – reagált megkeresésünkre Erdélyi Edvárd szállodatulajdonos. – A programok fontos elemei a hasznos pihenésnek, így mi is készülünk egy pár aprósággal: wellness részleg hosszított nyitvatartásán kívül, hagyományos lovaskocsikázással és a Vízityúk Egyesület szervezésében „Csendes játszóházzal” készülünk a vendégeinknek. Játszóház közel 100 társasjátékát a helyi lakosok is igénybe vehetik. Ezen felül az ünnepi időszakhoz igazítjuk a ház gasztronómiáját. Magyar, hagyományos ünnepi ételek megbolondításával próbálunk kedveskedni vendégeinknek.

BM, LTL    

Duplázódó előfoglalások

Szilveszterre is többen kelnek útra: tavalyhoz képest több mint duplájával nőtt eddig az előfoglalások száma, de 2019-hez képest is 20 százalékos a bővülés. A legtöbben Egerben, Szegeden, Pécsett, Gyulán és Siófokon koccintanak éjfélkor.
Az új év első két hónapja is bizakodásra ad okot az adatok alapján, már most kétszer annyi foglalás áll bent, mint tavaly ilyenkor, 2019-hez viszonyítva pedig csaknem 10 százalékkal nőtt az előfoglalási arány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában