Trend

2023.02.18. 11:30

Az első lépés az önismeret

A jólöltözöttség, a stílusos megjelenés csak kevés ember sajátja.

Kevesen születnek tökéletes stílusérzékkel, az alapok azonban tanulhatók

Fotó: Illusztráció: Shutterstuck

– Marie Antoinette, Coco Chanel, Audry Hepburn, Grace Kelly, Brigitte Bardot – csak néhányan azok közül, akiknek az arcát és stílusát valószínűleg mindannyian könnyedén felidézzük. A férfiikonok sorában pedig említhetném Clark Gablet, Paul Newmant vagy Jávor Pált. Elmúlt korok nagy idoljai, akik megmaradtak emlékeinkben, akik amellett, hogy szépek és tehetségesek voltak, vérükben volt a stílus, divatot diktáltak, s még ma is szívesen másoljuk őket. Vajon mi lehet a titkuk? – teszi fel a kérdést Piszár Tünde stíluskommunikátor.

Nincs második első benyomás

Londonban még az 1970-es években – egy kísérlet részeként – egy színészt állítottak ki a Paddington pályaudvarra, hogy útbaigazítást kérjen a járókelőktől. Az egyik nap öltönyben, másnap a munkás­osztály tagjaira jellemző farmerban és dzsekiben jelent meg. A kísérlet egyértelműen igazolta, hogy az öltönyös úriembernek sokkal kedvesebben és részletesebben válaszoltak a megkérdezettek. A témában számos kísérlet született, amelyek mindegyike a meglátni és megítélni tézisét támasztja alá. Ebből is látszik, hogy az első benyomás jelentősége egyáltalán nem elhanyagolható. A találkozások alkalmával ugyanis mindössze néhány másodperc alatt eldől, hogy szimpatikusak vagyunk-e vagy sem. Erről természetesen nem a beszélgetőpartnerünk hozzáállása és mondanivalója dönt – véleményünket a látottak befolyásolják. A színek, amiket viselünk, a ruházat összhangja, és csekély mértékben a metakommunikációs jelzések.

– A jólöltözöttség, a stílusos megjelenés csak kevés ember sajátja. Két összetevő szükségeltetik hozzá. Az egyik a belső alapokat megadó önismeret. Tudom, ki vagyok, mit szeretnék képviselni, jól érzem magam a bőrömben – ez a belső harmónia, amely kisugárzik. A második lépésben ezt a belső harmóniát már csak fel kell öltöztetni. Ehhez szükségeltetik az a tudás, amely a kifogástalan, mindig az alkalomhoz és az élethelyzethez szükséges információk halmaza. Vannak, akiknek ez a zsigereikben van, mint a bevezetőben felsorolt stílusikonok. Jó érzékkel választanak fazont, stílust, könnyedén megteremtenek összhangot – magyarázza a személyi stylist, s hozzáfűzi: az emberek többsége azonban az öltözködést az élet szükséges velejárójának tartja.

A jó megjelenés tanulható

A férfiak nagy része a legszükségesebb alapdarabokat kombinálja, míg a nők jellemzően szeretik követni a divatot. E két csoport közös metszetét a jó megjelenés iránti igény adja, amiben egyértelműen a hölgyek viszik a prímet. Ugyanakkor egyre több férfi is – leginkább a pozíciója miatt – igényli a tudást, amellyel minden szituációban alkalomhoz illő lehet a megjelenése.

– Jó hír, hogy a stílusos öltözködés alapjai könnyen elsajátíthatók. Ismerni kell hozzá az egyén színtípusát, hiszen a megfelelő színek emelik ki a természetes szépséget, viselőjét egészségesnek, fiatalabbnak, az arcot élettel telinek mutatva.

– Kevesen rendelkeznek tökéletes alkati adottsággal, ugyanakkor a megfelelő ruha a tökéletesség látszatát kelti, amihez tisztában kell lennünk egyéni adottságainkkal. Ezt követi a saját stílus meghatározása, hogy a választott ruhadarab ne csak jól álljon, de jól is érezzük magunkat benne. Ezután pedig már csak egy olyan kapszulagardróbot kell összeállítanunk, amiben az életvitelünkre alapozva valamennyi ruhadarab tökéletesen passzol egymással.

– Aki ezekkel az alapokkal tisztába kerül, az öltözködés számára már nem jelenthet komolyabb kihívást. Ez a fajta tudás az önbizalmunkra, így a munkánktól az emberi kapcsolatainkig az életünk valamennyi területére kihat. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában