Nyíregyháza

2023.09.01. 17:30

Keresztyén nevelés, versenyképes oktatás

Ötven elsős kezdte meg tanulmányait a 2023/24-es tanévben Nyíregyháza evangélikus iskolájában.

Kanalas Ottilia

Ötven első osztályos nyakába kötötték be péntek délelőtt a Luther-rózsával hímzett kék nyakkendőt a nyíregyházi evangélikus nagytemplomban, a szeptember elsejei tanévnyitóval immár hivatalosan is a Túróczy Zoltán evangélikus iskola diákjai lettek a kis hatévesek. Az istentisztelettel egybekötött tanévnyitón az intézmény új igazgatóját, Pampuch Zoltánt is beiktatták tisztségébe, s áldást kértek munkájára.

A tanévkezdés mindig tartogat valami újat. Sokan új közegbe kerülnek, új feladatokat kapnak, az első osztályos kisdiákok előtt pedig egy egészen új világ nyílik meg a következő napoktól.

Erős, óvó kézre vágyunk

– Két dolog munkálkodik ilyenkor az emberben: a kíváncsiság és a félelem – emelte ki igehirdetésében Kocsár-Kozma Anett, az iskola lelkésze. – Kíváncsiság, hogy milyen lesz az új tanév, milyen lesz az új osztályfőnök. Sok színes könyvet kaptok az első napon, amibe bele lehet lapozni, meg lehet nézni, miről tanultok majd, milyen lesz a tananyag – szólt a gyerekekhez a lelkész.

– Az életben viszont nem lehet előre lapozni, nem tudjuk, mit hoz az élet, az ember ilyenkor óhatatlanul is fél az ismeretlentől. Láttam egyszer, ahogy egy apuka elkísérte első osztályos gyermekét az iskolába. A kisgyermek nem figyelt és megbotlott az úton, ha az apa nem fogta volna a kezét, elesett volna és megütötte volna magát. De az idősebb, erősebb kéz megragadta, nem hagyta, hogy a baj megtörténjen. Minden ember ilyen erős kézre vágyik, amely óvja őt, ha megbotlik, legyen, aki segítse a bajban... Ahogyan Józsué (Józsué 5, 9) is félt, amikor Isten az ő népének sorsát rábízta, de tudta, hogy egy láthatatlan, hatalmas kéz mindig ott lesz felette és egyengeti útját. Reménykedett ebben és bízott az Istenben – utalt a bibliai példára Kocsár-Kozma Anett, és azt mondta: ezzel a reménységgel induljon el a tanév, adjon az ige bátorságot gyereknek, pedagógusnak és az új intézményvezetőnek egyaránt.

Az igehirdetés után az elsősök műsora következett, majd Kovács László Attila lelkész kihirdette, hogy a presbitérium Pampuch Zoltánt választotta az evangélikus iskola új igazgatójává, aki a tanévnyitó istentiszteleten esküvel és kézfogással erősítette meg, hogy vállalja feladatát. Néhány gondolatot megosztott magáról, terveiről, majd az egyházmegye és az egyházközség lelkészei adtak áldást rá. Hagyomány az evangélikusoknál a kis elsősök megáldása, s az újonnan érkező pedagógusok, tanárok is kaptak útravalót.

Fabiny Tamás püspök levélben küldte el üzenetét, melyben többek között azt írta, az új igazgató eddig is odaadóan szolgált és helyt állt a közösségükben, arra kérte a tanári kar tagjait, támogassák az új vezetőt.

Egykori diákból lett igazgató

Pampuch Zoltán a beiktatása előtt adott lapunknak interjút. Elmondta, 8 éven át volt a Luther Márton Evangélikus Kollégium igazgatója, itt szerzett intézményvezetői tapasztalatot. Szeptembertől a közel 500 általános iskolás diákot és 100 óvodást magában foglaló Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatójaként folytatja munkáját, Nyíregyháza egyik legnagyobb múltú egyházi fenntartású iskolájában. Pampuch Zoltán apai ágon evangélikus családból származik, ő maga is ebben az intézményben tanult, a Kossuth-gimnáziumban érettségizett, ahová az egyetemi évek után informatika- könyvtár szakos tanárként tért vissza. Mint mondta, mindig is sokat jelentett számára, hogy egy olyan városban él, amelynek lakói büszkén vallják evangélikus gyökereiket, s bizalommal bízzák rá gyerekeiket a város evangélikus iskoláira.

– A célunk nem változik, szeretnénk szellemi és lelki útravalót adni a gyerekeknek – mondta és hozzátette: nevelési, oktatási elveiket a keresztyén gondolkodásra építik, miközben igyekeznek gyorsan reagálni a modern kor kihívásaira is.

– Mottónk: keresztény nevelés és versenyképes oktatás. Hisszük, hogy a gyereket, mint fejlődő személyiséget szeretetteljes gondoskodás és különleges figyelem illeti meg, erre építjük programjainkat: az angol-magyar kéttanítási nyelvű oktatást, a matematika és számítástechnika tehetséggondozást, s természetesen azokra is odafigyelünk, akik valamilyen képességfejlesztésre szorulnak. Örömömre szolgál, hogy egy összetartó, erős közösség áll mögöttem. Nyáron sikerült feltölteni a megüresedett tanári álláshelyeket, így teljes szakos ellátottsággal kezdhetjük el a 2023/24-es tanévet.

Közös gondolkodás

– Igazgatóként a párbeszédet fogom hangsúlyozni, arra fogok törekedni, hogy mindent megbeszéljünk a kollégákkal, a szülőkkel és a gyerekekkel. Fontosnak tartom, hogy megosszák velem az elképzeléseiket, hiszen a közös gondolkodásból csak jó dolgok sülhetnek ki. Az elmúlt években iskolánk épülete kívül-belül megújult, ezért köszönetet érdemel elődöm, Kocsisné Sárossy Emőke gondoskodása. Vannak további tervek, melyek nem csupán az asztalfiókban lapulnak, hanem remélhetőleg minél hamarabb az iskola gyarapodására válnak, mert mindig van hová fejlődni, s bizonyos technikai fejlesztéseket el is vár a mai kor oktatása. Úgy gondolom, nincs okunk panaszra, tantermeink jól felszereltek, s ami igazán nagy büszkeség: régi pompájában ragyoghat a dísztermünk, amit kulturális programok révén szeretnénk kinyitni a városlakók felé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában