Nyíregyháza

2023.11.07. 17:30

Kötetlenül ismerkedtek a képzési palettával

A Nyíregyházi Egyetem minden intézete bemutatkozott a keddi nyílt napon.

Csáki Alexandra

Fotó: Sipeki Péter

Fesztiválhangulatú nyílt napot tartottak kedden a Nyíregyházi Egyetemen, ahol koncerttel, játékokkal, ajándékokkal és hasznos információkkal várták a leendő hallgatókat. A „B” épület Kodály-termében gyorsan megteltek a székek, így bőven jutott a diákokból a folyosókra és a karzatokra is. A javarészt középiskolásokat szinte sokkolta az az energia, amivel Nemazalány és Sofi berobbant a színpadra. A nyíregyházi előadók saját dalokkal, valamint Manuel és a ValMar slágereivel alapozták meg a hangulatot.
– A nyílt nap lényege, hogy a hagyományos, merev, intézményi elzárkózás elolvadjon, omoljanak le a falak, s olyan játszóházként tekintsenek a fiatalok a Nyíregyházi Egyetemre, ami hozzásegíti őket az emberi és szakmai kiteljesedésükhöz. Ez egyfajta érzékenyítés középiskolások számára, hogy merjenek bejönni, kérdezni, és találják meg a képességeik, valamint az általunk felkínált lehetőségek közötti optimális illeszkedést – foglalta össze a rendezvény küldetését dr. Szabó György. A Nyíregyházi Egyetem rektora szerint a legfontosabb, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok legyenek tisztában a saját értékeikkel és vágyaikkal.
– Ha megnézzük az elmúlt évek felsőoktatási eredményességi gyakorlatát, azt láthatjuk, hogy nem azért nagy a lemorzsolódás, az egyetemet kudarccal elhagyó hallgatók száma, mert buták, hanem azért, mert nem találják meg az összhangot az adottságaik, a teherbíró képességük és azon lehetőségek között, amiket az egyetem vagy a szakma kínál. Ebben kívánunk a nyílt napunkon segíteni, itt a középiskolások szembesülhetnek a választott szakma, hivatás intézményi hátterével, az elsajátítandó ismeretekkel, és találkozhatnak a hallgatókkal, akik megosztják velük a tapasztalataikat, sikereiket és kudarcaikat.

Az összes intézet bemutatkozik

Dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes tájékoztatta a végzős középiskolásokat arról, amit a nyíregyházi felsőoktatási intézmény kínál mindazoknak, akik itt képzelik el az egyetemi éveiket.
– Hagyomány már, hogy minden év novemberében megnyitjuk kapuinkat a továbbtanulni vágyók előtt. Ahogy korábban, ezúttal is bemutatkozik az összes intézetünk, a diákok megismerkedhetnek hét felsőoktatási szakképzésükkel, 25 alap- és 23 mesterképzési szakunkkal, illetve tizenötnél is több szakirányú továbbképzésünkkel, melyeket 2024-ben meghirdetünk. Hisszük, hogy a Nyíregyházi Egyetemen mindenki megtalálja a saját útját, a szakot, ahol a legszívesebben tanulna. A nappali tagozatos hallgatóknak kollégiumi elhelyezést is tudunk nyújtani – hangsúlyozta az általános rektorhelyettes –, aminek amellett, hogy olcsóbb, mint az albérlet, közösségépítő szerepe is van.
A felsőoktatási felvételi eljárás változásairól is beszélt dr. Kovács Zoltán. Elmondta: a Nyíregyházi Egyetem már 2023-ban is élt az új jogszabályi lehetőségekkel, így a jelentkezéshez nem szükséges emelt szintű érettségi, emellett a legtöbb szakon – az államilag támogatott helyek esetében – nem adnak meg minimumponthatárokat. Ez annyit jelent, hogy a jelentkezők számához mérten határozzák meg, hány pont szükséges a bejutáshoz.
–  Újdonság a 2024-es felvételi eljárásban a többletpontok számítása. A jelentkezők korábban az Oktatási Hivatalnak nyújthatták be a többletpontokat igazoló dokumentumokat, ott kiszámolták és jóváhagyták, majd továbbították a megjelölt egyetemeknek. A következő évtől minden felsőoktatási intézmény, így a Nyíregyházi Egyetem is önállóan állapítja meg, és saját hatáskörben döntheti el, miért és hány többletpontot ad. Hogy megkönnyítsük a leendő hallgatók dolgát, összeállítottunk és honlapunkon közzétettünk egy listát, amiből kiderül, hogy például egy B2-es nyelvvizsgáért, egy kompetenciateszt-eredményért vagy egy általunk szervezett kurzus teljesítéséért hány plusz pontot írunk jóvá.
Dr. Kovács Zoltán zárásként megjegyezte: szeretnék megismételni tavalyi sikereket, amikor országosan is egyedülálló módon megduplázták az előző évben felvett hallgatók számát.

Az egyetem az álmuk

Kanczel Bíborka a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium ötödéves diákja, népi éneket és citerát tanul, s ebben a tanévben végez. A fülöpi lány a magyar népzenei kultúra szerelmese, amit pedagógusként szeretne továbbadni a legkisebbeknek, így érthető, hogy a Nyíregyházi Egyetem ének-zene, népzene- és népikultúra-tanár szakja vonzza leginkább. Kérdésünkre elmondta: gyermekkora óta az élete része a népzene, amióta az eszét tudja, versenyekre jár, az Aranypáva Nagydíjára és a gyémánt Dalosmadár-díjára a legbüszkébb.
Palkó Petra, a Tokaji Ferenc Gimnázium végzős diákja már nagyon várta a nyílt napot. Mint azt elárulta: nála az első helyen szerepel a Nyíregyházi Egyetem, mindig is itt képzelte el jövőjét, álma, hogy magyar- és történelemtanár legyen. – Azért fogok ide jelentkezni, mert a mi iskolánkból is sok tanár végzett ezen az egyetemen, és azóta is dicsérik. Olyan jó pedagógus szeretnék lenni, mint amilyeneket én kaptam oktatóimnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában