Egészség

2024.01.16. 10:51

A zsálya a légutak barátja s lázat is csillapít

Szon.hu

A gyógyteák elkészítéséhez kérjünk útmutatót!

Fotó: Getty Images

Egy korábbi cikkünkben dr. Kiss Csaba háziorvos elmondta: a gyógynövények hatékonyan bevethetők a megfázásos tünetek enyhítésében. Azt tanácsolta, hogy a konvencionális kezelések kiegészítéseként a meghűléses, illetve fertőzéses eredetű megbetegedések során használjuk bátran például az orvosi zsályát.

Kúraszerűen ajánlott 

– Az orvosi zsálya az egyik legjobb immunerősítő és gyulladáscsökkentő gyógynövény. Felső légúti panaszok kezelésére javasolt. Várandósok és szoptatós kismamák azonban ne fogyasszák. Általános szabály, hogy a gyógynövények használata előtt mindig tájékozódjunk, mi az, ami adható gyerekeknek és kismamáknak – hívta fel a figyelmet a háziorvos. Az egyik legismertebb gyógynövényszakértőnk a néhai Szabó György, Gyuri bácsi internetes oldalán ma is kapunk lányaitól jó tanácsokat a természet patikájáról. 

Az orvosi zsályáról (Salvia officinalis) azt írják: főzetét összehúzó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt gyomor-, bélhurut, hasmenés esetén fogyasszuk. Légúti betegségekre és a húgyutak fertőtlenítésére is használhatjuk. Lázcsillapító hatású. Külsőleg nehezen gyógyuló sebeket is kezelhetünk vele. Fogíny-, szájnyálkahártya-gyulladás és egyéb fogágybetegségek esetén öblögetni lehet vele. Magas tujontartalma miatt csak kúraszerűen ajánlott felnőtteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában