Nyíregyháza

2024.03.05. 12:51

Részecskéket számoltak a csokis diákok

Szon.hu

Forrás: Forrás: facebook.com/eotvos.nye

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fizika tantárgy, azon belül az atomfizika iránt érdeklődő tanulói február 22-én, csütörtökön részt vehettek a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Intézetében, a CERN-Masterclass rendezvényen. Játékos részecske-felismerés során ismerkedhettek meg a tanulók a részecskefizika alapjaival és a CERN-ben folyó kutatásokkal. Az Eötvös iskolából a fizika tagozatos tanulók vettek részt az egész napos programon 3 fizika szakos szaktanár kíséretében.

Délelőtt előadásokat hallgathattak meg a CERN nagy detektorairól, gyorsítókról, a kutatás fő irányairól. Délután pedig egy előkészített adathalmazon kerestek meg különböző részecskéket és az ezekhez tartozó fizikai folyamatokat. A diákok sok esetben önállóan dolgoztak, mindenki külön adathalmazt kapott, melyet szorgalmasan egyénileg dolgoztak fel. Végül közösen válogatták és összegezték az eredményeiket.

Délután 16 órától zoom-on bejelentkeztek a diákok a CERN-be és angolul beszélhettek más résztvevő országok tanulóival és a CERN fizikusaival. A beszélgetés során beszámoltak arról, hogy milyen eredményekkel büszkélkedhetnek, illetve arról, hogy mit tanultak aznap.

Fotók: facebook.com/eotvos.nye

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában