Helyi gazdaság

2010.10.25. 13:45

Jellemzően nem drágultak a lakossági hitelek július óta

<p>Nem változtak alapvetően a lakossági hitelek kamatai az elmúlt negyedévben - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének témavizsgálatából. Számos pénzpiaci szereplő egyáltalán nem változtatott költségein és a közeljövőben sem tervez ilyet.</p>

A vizsgált 39 bankból 14, a takarékszövetkezeteknél 138 közül 100 nem módosított lakossági hitelterhein és a pénzügyi vállalkozásoknál is nagyon csekély a változtatók száma. A felügyelet hétfői közleményéből az is kiderül, hogy a bankbetétek kamatai viszont csökkentek.

A PSZÁF első alkalommal jelentette meg a pénzügyi szervezetek által alkalmazott költségek, díjak, kamatok változásait összefoglaló tájékoztatóját. Ez annak a témavizsgálatnak adatain alapul, amely július végén indult, és év végéig tart a pénzpiaci szektor közel 500 szereplőjénél. A felügyelet azt tekinti át, hogy az intézmények az általuk meghirdetett kondíciók szerint számítják-e fel a lakosság számára nyújtott szolgáltatásaik, díját, költségét, kamatát.

Megszűnt a devizaalapú jelzálog

A vizsgálat megállapította: lakossági hitelek kamatai június 30-a óta alapvetően nem változtak. A referenciakamathoz kapcsolt termékek kamatai a referenciakamat változásának megfelelően nőttek vagy csökkentek. A báziskamatokkal közvetlenül össze nem kapcsolt termékek kamatait több hitelintézet kisebb-nagyobb mértékben még csökkentette is.
A legjelentősebb, a jelzáloghiteleknél tapasztalható fejlemény, hogy a jogszabályi változások - a devizahitelezés korlátozása - miatt új konstrukciók jelentek meg, kiegészítve a már meglévő forinthitelek kínálatát. A jelzálogalapú devizahitelezést teljesen megszüntették a hitelintézetek.

A legmarkánsabb változás a banki betétek után fizetett kamatok csökkenése, elsősorban a rövid futamidejű forintbetétek és a látra szóló kamatok esetében. A számlavezetés, illetve a számlákhoz kapcsolódó szolgáltatások egyes díjelemei nőttek, általában a 2009-es fogyasztói árindex növekedésével megegyező mértékben. Egy-két szolgáltatónál ez a számlacsomagok és kapcsolódó díjak széles körét érintette, míg a díjmódosítást végrehajtó többi intézmény csak egy-egy terméknél változtatott. Bizonyos számlatermékeknél például a korábban 0 forint költségű szolgáltatás is díjkötelessé vált.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában