Helyi gazdaság

2011.08.24. 10:52

Jó tudni az adózásról - Az illetéktörvény megváltozásáról

Debrecen - Az adóhivatal nem küld az adózónak határozatot, ha az egyenesági rokonok közötti ajándékozási és öröklési ügyben illetékmentességet állapít meg - tájékoztatta a Naplót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Hajdú-Bihar megyei Igazgatósága.

Debrecen - Az adóhivatal nem küld az adózónak határozatot, ha az egyenesági rokonok közötti ajándékozási és öröklési ügyben illetékmentességet állapít meg - tájékoztatta a Naplót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Hajdú-Bihar megyei Igazgatósága. A 2010. augusztus 16. napjával hatályba lépett illetéktörvény új mentességgel bővítette az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt. A mentesség az örökhagyó, valamint az ajándékozó egyenesági rokonait (szülő, gyermek, unoka, nagyszülő) illeti meg. Az egyenesági rokonságot megillető illetékmentesség kiterjed az örökbefogadással létrejövő rokoni kapcsolatokra is. Nem terjed ki azonban a nevelő szülő – nevelt gyermek, valamint a mostoha szülő – mostohagyermek kapcsolatra.

 

Az új illetéktörvény alapján nem kell illetéket fizetni ajándékok után

 

Nem kell megfizetni Az adóhivatal tájékoztatott arról is, hogy a jogszabály módosításnak köszönhetően nem kell a vagyonszerzési illetéket megfizetni az örökhagyó egyenesági rokona által megszerzett örökrész, valamint az ajándékozó egyenesági rokona által megszerzett ajándék után. A szabályozás értelmében a mentesség a vagyontárgy jellegétől és forgalmi értékétől függetlenül megilleti az örökhagyó, valamint az ajándékozó egyenesági rokonait. Az adózókat e címen megillető illetékmentességet öröklési ügyekben az állami adóhatóság az illetékügyi eljárás lefolytatása során hivatalból veszi figyelembe. Ajándékozási ügyletekben azonban a résztvevő személyek között fennálló rokoni kapcsolatokról az adóhatóságnak nincs minden esetben hitelt érdemlő tudomása. Célszerű  ezért már az illetékkiszabásra történő bejelentés alkalmával a kedvezményre való jogosultság tényét okirattal (pl. születési anyakönyvi kivonattal) igazolni.

Fizetési meghagyás helyett a 2011. július 14-én kihirdetett jogszabály módosítás nyomán az ezen a napon még el nem bírált ügyekben, valamint a kihirdetés napját követően indult eljárásokban az adóhatóság az ismertetett mentességgel érintett ügyekben fizetési meghagyást nem bocsájt ki. Az adóhivatal ezekben az ügyekben is lefolytatja az eljárását, így megállapítja a megszerzett vagyon forgalmi értékét, továbbá  döntést hoz az illetékmentesség tárgyában, viszont a fizetési meghagyás kiadása helyett döntését feljegyzi az ügyiratra és az ügyet lezárja. A döntésről az adóhatóság az érintett személy (örökös, megajándékozott) kérelmére igazolást ad ki.

Molnár Csaba

NAV megyei igazgató 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában