Helyi gazdaság

2012.08.09. 11:16

Júniusban továbbra is nőtt a külföldi és csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken

Budapest, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Júniusban továbbra is nőtt a külföldi és csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Budapest, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Júniusban továbbra is nőtt a külföldi és csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Júniusban a külföldi vendégek 1 millió 69 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 3,2, az éjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt 2011 júniusához viszonyítva.

A belföldi vendégek 1 millió 26 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 1,6, az éjszakáké 3,0 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5,5 százalékkal emelkedett júniusban. A szálláshelyek 25,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14,4 milliárd forint volt.

Az Egyesült Királyságból, Csehországból, Oroszországból és Olaszországból a hazánkba látogató vendégek eltöltött éjszakáinak száma nőtt, miközben olyan jelentős küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, mint Románia, Ausztria, Németország és az Amerikai Egyesült Államok - közölte a KSH.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben növekedést, a többi kategóriában stagnálást, illetve csökkenést regisztrált a statisztika.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49,8 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 72,5, a négycsillagosok 58,3 százalékos foglaltságot értek el.

Júniusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 5,0 százalékkal (15 ezer 25 forintra), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7,0 százalékkal (7 ezer 478 forintra) emelkedett tavaly júniushoz mérve.

Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára júniusban 10 ezer és 38 ezer 200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5 ezer 200 és 30 ezer 300 forint között alakult, ami 34-130, illetve 18-103 eurónak felelt meg, azaz nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon alacsonyak a szállodai szobaárak - jegyezte meg jelentésében a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyek közül júniusban még 2222 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1.774 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek 857 millió forint értékben fizettek ezekkel a fizetőeszközökkel a szálláshelyért és a kapcsolódó szolgáltatásokért, amelyből az üdülési csekkek aránya 24 százalékos volt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában