Helyi gazdaság

2012.10.17. 17:58

Devizapiac - Kissé gyengült szerdán a forint

Budapest, 2012. október 17., szerda (MTI) - Gyengült kissé a forint szerdán a kiigazítási csomag bejelentésére, de még ezzel együtt is erősebb a hét eleji árfolyamánál.

Budapest, 2012. október 17., szerda (MTI) - Gyengült kissé a forint szerdán a kiigazítási csomag bejelentésére, de még ezzel együtt is erősebb a hét eleji árfolyamánál.Az eurót délután négy órakor 278,84 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a kedd éjszakai 277,59 forint után.

A dollár viszont jegyzése 212,41 forintra csökkent 212,74 forintról, a svájci frank jegyzése 230,37 forintra emelkedett a kedd esti 229,62 forintról, a japán jent szerdán délután 2,6992 forinton jegyezték a kedd esti 2,7006 forint után.

A költségvetési kiigazító csomag bejelentését követően a forint azonnal gyengült, az euró jegyzése a kora hajnali 278 forintról 279 forintra, nagyjából az előző napi kezdő szintre emelkedett vissza, majd később kissé erősödött a forint.

Hétfőn az euró jegyzése 278,49 és 280,62 forint között alakult, október elején pedig még 286 forint felett volt az euró árfolyama.

A magyar kormány szerdán bejelentett költségvetési kiigazító csomagjának bevételi céljait a londoni City elemzői az MTI kérdésére reálisnak értékelték, a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott új, lefelé korrigált hivatalos előrejelzést viszont még mindig derűlátónak találták. Rámutattak azonban, hogy a növekedést potenciálisan korlátozó elemek esetleg feszültséget kelthetnek az IMF-hez fűződő viszonyban.

A Morgan Stanley elemzői szerint a kiigazító csomag tükrében az IMF/EU-tárgyalások további menete az IMF és Brüsszel egymás közti egyeztetésén múlik. A bankház londoni elemzői úgy látják, hogy 2013 elejére a megállapodás létrejön.

A londoni 4cast pénzügyi-gazdasági elemző intézet a kiigazító lépésekben annak bíztató jelét véli felismerni, hogy a magyar kormány nem akarja, hogy elakadjanak az IMF/EU-tárgyalások.

A forint árfolyamának az utóbbi hetekben tanúsított javulását elemzők annak az erősödő piaci meggyőződésnek tulajdonították, hogy a korábban bejelentett egyenlegjavító programnak köszönhetően javultak az IMF/EU-megállapodás megkötésének esélyei.

A londoni CDS-piac kedvezően fogadta az intézkedéscsomagot. A magyar CDS-árazás az előző napokhoz hasonlóan szerdán is új idei rekordot állított be: a keddi 247,7 bázispont után az új rekord 235,7 bázispont.

A szuverén törlesztési leállásra köthető biztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a Credit Default Swap (CDS) árazását a piacok a befektetői országkockázat egyik legmegbízhatóbb számszerűsített indikátorának tekintik.

Az euró erősödött szerdán, miután a Moody s hitelminősítő intézet megerősítette a spanyol szuverén besorolás befektetői rangját, jelentősen javítva ezzel a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot a térségben.

Délután négy órakor 1,3130 dolláron jegyezték az eurót a kedd esti 1,3047 dollár után. Ezen a szinten az euró nagyjából egy hónappal ezelőtt járt.

Szerdán a lengyel zloty 0,67 százalékkal gyengült az euróval szemben, a cseh korona pedig 0,11 százalékkal, a román lej 0,02 százalékkal erősödött. Az eurót 4,1118 zloty, 24,7770 cseh korona és 4,5756 lej árfolyamon jegyezték szerdán délután négy órakor.

Az év eleje óta a forint közel 13 százalékkal, a lengyel zloty közel nyolc százalékkal, a cseh korona pedig négy százalékkal erősödött az euróval szemben.

 

 

-MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában