Helyi gazdaság

2015.12.21. 18:26

Hosszú távú pályaműködtetési szerződést kötött az állam a vasúttal

Budapest - A jövő év első napjától tíz évre szóló pályaműködtetési szerződést kötött a kormány nevében a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca a MÁV Zrt.-vel, valamint a GYSEV Zrt.-vel hétfőn Budapesten.

Budapest - A jövő év első napjától tíz évre szóló pályaműködtetési szerződést kötött a kormány nevében a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca a MÁV Zrt.-vel, valamint a GYSEV Zrt.-vel hétfőn Budapesten.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium nevében Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, míg a MÁV Zrt. részéről Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, a GYSEV nevében pedig Kövesdi Szilárd vezérigazgató írta alá szerződést.

A korábbi 5 éves hasonló szerződéssel szemben előny a 10 éves megállapodás, mivel hosszú távú költségtakarékos és eredményes gazdálkodást tesz lehetővé - ismertette Dávid Ilona.

A pályavasút működtetése - az idén törvénybe foglalt uniós irányelv szerint - magában foglalja az üzemeltetést, a vagyonkezelést és a környezetvédelmet is. A bevételekkel és a ráfordításokkal évente számolnak el, és a bevétellel nem fedezett költséget az állam megtéríti - ismertette a részleteket Dávid Ilona.

A szerződésekben - mivel külön kontraktus tartalmazza a MÁV-val és a GYSEV-vel kötött megállapodást - szó esik az állami megtérítésről, de ennek pontos összegét évente határozzák meg. Az elmúlt 5 évben és várhatóan a következő 10 évben is évi 75 milliárd forint körüli összeggel lehet kalkulálni a két cégnél együtt - válaszolta Banai Péter Benő, az MTI kérdésére.

Amikor 2011 szeptemberében megkötötték az 5 éves pályaműködtetési szerződést, arra az évre 23 milliárd forinttal számoltak, ez emelkedett a következő években 70-75 milliárd forint közötti összegre. Emellett az állam átvállalta - szintén 2011-től - több részletben a MÁV csoport több mint 100 milliárd forintos adósságát.

A személyszállítás támogatása pedig - amelyre szintén az idén kötött az állam szerződést a két vasúti céggel - évi 200 milliárd forint - ismertette az államtitkár.

A most megkötött szerződés a két cég átlátható és biztonságos gazdálkodását teszi lehetővé - emelte ki az aláírás előtt mondott beszédében Tasó László.

Kövesdi Szilárd vezérigazgató szintén kiemelte a kiszámíthatóbb gazdálkodást, hozzátéve, hogy az állami támogatásból és a saját forrásból a kisebb fejlesztéseket is elvégzik.

Banai Péter Benő jelezte, hogy az uniós támogatásokból megvalósuló fejlesztések kívül esnek a mostani megállapodáson.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában