Kelet Állásbörze

2019.09.26. 16:31

Keresik a képzett munkaerőt

Lapunk ötödik nyíregyházi állásbörzéjén közel negyven kiállító vett részt.

Fotó: Pusztai Sándor

„Jubilált” a Kelet Állásbörze, már ami a megyeszékhelyen megrendezett börzéket illeti, a májusi állásmustrának ugyanis a fény városa, azaz Mátészalka adott otthont. A keddi rendezvény célja is illeszkedett az eddigi sorba: közös platformra hívtuk a ­régió álláskeresőit és a megye foglalkoztatóit azért, hogy segítsük az egymásra találást.

Az állásbörze hivatalos megnyitóján is elhangzott: ma már nem a munkanélküliség jelenti a legfőbb problémát, hanem az, hogy a cégek egyre nehezebben találnak maguknak megfelelően képzett dolgozót. A probléma megoldásán folyamatosan dolgoznak a szakemberek, (többek közt) igyekeznek a munkaerőpiaci igényekhez igazítani a szakképzést és támogatni a hiányszakmákban tanuló hallgatókat.

Lapunk ezen állásbörzékkel kívánja közelebb hozni egymáshoz a munkaadókat és a munkát keresőket. A keddi börzénken is nagy volt az érdeklődés, közel negyven cég és vállalkozás állított standot, ahol konkrét állásajánlatokkal várták az álláskeresőket. A nyírbátori MSK és a tuzséri Resilux munkaerőigénye is megerősítette a piaci trendet: ők is vadásznak a szakképzett munkaerőre, ugyanis mérnökökre, CNC-esztergályosokra, csomagolókra és raktárosokra van szükségük.

Főszerepben a képzés

A pilotprogram révén közel 11 ezer embert sikerült megyénkben kihelyezni.

Szinte már hagyomány, hogy lapunk állásbörzét rendez azért, hogy összehozza az álláskeresőket a munkáltatókkal, ahogy az is megszokott, hogy a rendezvénnyel párhuzamosan egy szakmai fórumot is megszervezünk.

A fórum résztvevői a megyei munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről dr. Nagy Ervintől kaphattak tájékoztatást. A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetője előadását egy pilotprogram részletezésével kezdte, a projektben megyénk Hajdú-Bihar me­gyével közösen vett részt.

– Előbb 6948 személyben határoztak meg számunkra egy célszámot, ami ezután 8500-ra emelkedett. A nyár végére már a 10 ezres célszám lebegett a szemünk előtt, a program végére pedig közel 11 ezer embert sikerült kihelyeznünk a megyében – büszkélkedett a számadatokkal dr. Nagy Ervin, majd hozzátette: a minisztérium hamarosan a képzésekre fókuszálva is elindít egy pilotprogramot, ebben megyénk szintén részt kíván venni.

A bűvös hetes szám

– Egy negyedév alatt a foglalkoztatottak száma 241 ezerről 245 ezerre nőtt, jelenleg a foglalkoztatási ráta 58 százalék környékén mozog, a munkanélküliségi ráta pedig 8,9 százalékról 8,4 százalékra csökkent. Utóbbi mutatóban jó lenne belátható időn belül egy hetes számmal kezdődő számot produkálnunk – fogalmazott meg egy célkitűzést a főosztályvezető.

– 2012-ben 61 ezer álláskeresőt regisztráltunk megyénkben, most ez a szám 26 683 fő. Ez örömteli, viszont azok, akik még a rendszerben vannak, őket szó szerint meg kell győzni arról, hogy dolgozzanak, és hogy van élet a közfoglalkoztatáson túl – mutatott rá a nehézségekre a szakember. Ezen probléma orvoslására a foglalkoztatási főosztály munkaszocializációs tanácsadást is szervez, ahol a résztvevők megtanulják, hogyan kell viselkedni, megjelenni egy állásinterjún, hogyan kell önéletrajzot írni.

– A megye cégei folyamatosan fejlődnek, nekik pedig szükségük van a szakképzett, motivált munkaerőre. Az álláskeresők kétharmada szakképzetlen, ami nagy baj. Ezért is lenne fontos részt vennünk a következő pilot­programban – fogalmazott dr. Nagy Ervin.

Hazai és uniós források

Dr. Nagy Ervin szólt még azokról a hazai és európai uniós forrásokról, amelyeket eszközbeszerzésre és foglalkoztatásbővítésre fordíthatnak a cégek, ahogy a likviditási problémával küszködő vállalkozások munkahelymegőrzésre kaphatnak támogatást. A főosztályvezető kedden a szakmai fórumon beszélt még arról az 515 millió forint összköltségvetésű nyári diákmunkaprogramról, aminek köszönhetően több mint 5000 fiatal szerzett munkatapasztalatot és tett szert némi zsebpénzre.

 

 

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában