mentorprogram

2019.10.10. 07:34

Cégeket keresnek a programhoz

A tapasztalatok szerint elsősorban fém-, műanyag- és csomagolóipari cégek, szolgáltatók jöhetnek szóba.

– Új szakaszába lépett az Országos vállalkozói mentorprogram előkészítése, most a potenciális mentorált cégek megkeresésén dolgozunk – tájékoztatta lapunkat Nagyné Varga Katalin, a megyei kereske­delmi és iparkamara főtitkára, aki elmondta: a mentorprogram keretein belül a megyében 12 külpiacra ­törekvő, illetve 12 beszállítóvá válni kívánó kis- és középvállalkozás számára ingyenesen elérhetővé válik egy ta­pasztalt vállalkozások (mentorok) és független szakértők által biztosított világszínvonalú, minden szükséges szakterületet átfogó, naprakész tudásbázis és tapasztalati háttér.

– A Beszállítói mentorprogramba olyan kis- és közepes vállalkozásokat keresünk, akik már multibeszállítók, de szeretnék fejleszteni ez irányú tevékenységüket, vagy még nem beszállítók, de terveik között szerepel a beszállítás. A tapasztalatok szerint elsősorban fém-, műanyag- és csomagolóipari cégek, illetve szolgáltatók (üzemeltetés, karbantartás) jöhetnek szóba, de nyitottak vagyunk bármilyen más tevékenységre – folytatta a kamara főtitkára.

A Carl Zeiss Vision Hungary Kft., a Michelin Hungária Kft. és a Sematic Hungária Kft. mentorcsoportjaiba 4-4, összesen 12 céget keresnek. A pályázatok beadási határideje október 31. Nagyné Varga Katalin szerint eddig négy pályázatot adtak be és hat további cég készíti elő a pályázati anyagát.

Külpiacra lépés

– A Külpiaci mentorprogram olyan kis és közepes cégeket fog képzéssel és mentori tanácsadással, illetve szaktanácsadással fejleszteni, akiknek van versenyképes, a hazai piacon már bizonyított termékük vagy szolgáltatásuk, amivel már jelen vannak a nemzetközi piacokon, de tovább fejlődnének, vagy a közeljövőben tervezik a külpiacokra lépést.

Megyénkben egy külpiaci mentorcsoport indul 12 mentorált céggel és a HASSO csoport, illetve a Gumiplast Kft. mentorálásával. Ez a képzéseken túl egyfajta exportklubként működik majd, ahol a résztvevők egymást is segítik a fejlődésben. Ebbe a csoportba jelenleg egy cég adott be pályázatot és további négy cég készíti elő a pályázatát – tudtuk meg a megye kereskedelmi és iparkamara főtitkárától, majd hozzátette: a programban részt vevő vállalkozások gyorsan és buktatók nélkül készülhetnek fel és nézhetnek szembe a beszállítás és a nemzetközi piacok által támasztott kihívásokkal.

TG

Ezek is érdekelhetik