Agrometeorológia

2019.11.19. 20:00

Augusztusira fordult a novemberi időjárás megyénkben

Enyhe, de jobbára borongós napokkal folytatódott november, a második héten is előfordult csapadék, de már kisebb mennyiségben.

Bursa - Dudakli Village

Forrás: Dreamstime

Kontinensünk – s néhány napra hazánk is – két részre oszlott hőmérsékleti szempontból az elmúlt hét nap során: a nyugati térség átlagnál jóval hűvösebb időjárása árán a keleti vidékek tovább élvezhették az enyhe időt. Nálunk egy jól fejlett földközi-tengeri ciklon előoldalán kialakult tartós déli-délkeleti áramlásnak köszönhetően 12-14 fok körül alakult az időszak középhőmérséklete, ami 7-9 fokkal volt magasabb a november elején megszokottnál.

E vaskos pozitív anomália mellé a hét legnagyobb részében 15-20°C közötti, igen kellemes maximumok társultak. Akadt egy olyan nap is, amikor a napi átlaghőmérséklet +15 -, néhol 16°C fölé emelkedett, ez inkább felel meg augusztus végének, mint november elejének. Összehasonlításul: az évnek ebben a szakában a napi csúcsérték is csupán 7-8 fok között áll be, a középérték pedig 4 fok körüli.

Az enyhe nappalokat az időszakban rendre fagymentes éjszakák követték, az erre hajlamos körzeteket leszámítva még a talaj mentén sem fordult elő negatív hőmérséklet. A felettünk elhelyezkedő enyhe légtömeg mellett mindezt a sok felhőnek és a magas légnedvességnek köszönhettük. Csak időnként sütött ki a nap, s e kevés derengő napfényes óra a sokéves átlagnál 20-30%-kal alacsonyabb napfénytartamot eredményezett.

A vegetáció szempontjából ez a kevés is jól jött, hiszen a közelmúltban hullott csapadék nedvességét most hasznosítván ütemes fejlődésnek indultak őszi vetéseink. A repce és az őszi gabonák állományai számára kedvező idő a még hátra lévő talajmunkák végzését is támogatta, ezt azonban több napon zavarta kisebb eső, zápor.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása november második hetében (Záhony)

Az időszak csapadékösszege területi átlagban 5 mm körül alakult, ami ugyan megfelel a 30 éves átlag alapján várható mennyiségnek, de egyenlőtlen területi eloszlása miatt ismét előfordult olyan körzet, ami szinte kimaradt a csapadékból. Ilyenre példa elsősorban a keleti országhatár mentén akadt, de szemben e tájak 0-2 mm-es összegeivel, a legcsapadékosabb területeken 10 mm feletti szumma is összegyűlt.

Lassan, de biztosan mérséklődik tehát talajaink vízhiánya: már akad olyan térség megyénken belül, ahol az 1 m mély szelvényre számolva 100 mm alá csökkent a szabadföldi vízkapacitás eléréséig szükséges mennyiség.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!