Autóvilág

2020.01.29. 12:26

Az autógyártók is féltik a dolgozóikat

A kínai beszállítói vonalakkal bíró vállalatok aggódva figyelik az ország gazdasági lanyhulását.

A vészhelyzet egyelőre nem befolyásolja a termelést

Az 1,376 milliárd lakosú Kína Hupej tartományának székhelye, Vuhan (Győr testvérvárosa) korábban sosem szerepelt annyit a hazai híradásokban, mint mostanság.

A vírus epicentruma

A Jianghan-fennsíktól keletre, a Jangce és a Han folyók találkozásánál fekvő településen épül Kína legnagyobb föld alatti városa. A 11 milliós közép-kínai város az ország egyik legnagyobb ipari központja, a Dongfeng állami autóipari nagyvállalat székhelyén kívül az IBM, a HBSC, az Ericsson, a Walmart és több nagy multinacionális élelmiszeripari óriás is tevékenykedik itt. Vuhant tartják a koronavírus epicentrumának. A világcégek is azonnal reagáltak az egészségügyi sokkra. A Honda Motor bejelentette, hogy elkezdi alkalmazottai kivonását Vuhanból. A Honda és a PSA gyártóbázisán kívül ott van a Nissan, a General Motors, a Geely és a Renault egy-egy gyára is.

A General Motors tizenegy kínai városra vonatkozóan megtiltotta az üzleti utakat alkalmazottainak, ugyanakkor az egyik szóvivőjük kijelentette, hogy a vészhelyzet egyelőre nem befolyásolja a termelést.

A járvány miatt a városból a ki-, valamint a bejutást szigorúan ellenőrzik, a közutakon kiemelik a sorból a lázas tüneteket mutató utazókat. A kínai hatóságok légi úton is megtiltották a beutazást. Az egészségügyi vészhelyzet nemcsak a nagyvárosra, hanem Hupej tartomány 30 millió lakosára is kiterjed. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a kínai miniszterelnök hétfőn Vuhanba utazott tájékozódni. A kínai beszállítói vonalakkal bíró vállalatok aggódva figyelik az ország gazdasági lanyhulását, ebben a szituációban még rosszabb fénytörése van az egyelőre megjósolhatatlan következményekkel járó járványnak.

Utazási zárlat

A kínai holdújévhez kapcsolódó ünnepek után február elején indulna újra az élet az országban, így csak a jövő héten tisztázódik, milyen

negatív hatásokkal jár a helyzet.

Az autógyártásban érintett Schaeffler cég mind a 89 ezer alkalmazottjának megtiltotta, hogy Kínába utazzanak, az ott dolgozók pedig egyelőre nem térhetnek haza Németországba – írta az automobilwoche.de.

A szóvivőjük közölte, a koronavírus miatt a tiltás egyelőre február 15-ig lesz érvényben. A cégnek nyolc gyára is van Kínában, logisztikai központja pedig Vuhanban található. Egyelőre más német cégek nem rendeltek el utazási zárlatot, azonban folyamatosan figyelik a kínai kormány és a német hatóságok irányelveit.

A Peugeot francia autógyár is bejelentette, hogy hazaszállítja a Vuhanban dolgozó valamennyi munkatársát és családtagjaikat, a francia külügyminisztérium pedig jelezte, hogy a kínai hatóságokkal együttműködve autóbuszokkal segíti az ott tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában