Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.05.18. 20:00

Kiemelt szerepben vannak a helyi piacok

Szorgalmatoson és Fehérgyarmaton is visszaállt a régi rend, üzemel a helyi piac.

Fotó: Dodó Ferenc

A veszélyhelyzet kihirdetése után, az egészség megőrzése és a koronavírus terjedésének megállítása érdekében, országszerte sorra zártak be a termelői piacok, amióta viszont enyhített a korlátozásokon a kormány, egyre több településvezető dönt úgy, hogy újra megnyitja a termelők és a vásárlók előtt a helyi piacokat.

– A piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékek értékesítésében, mint valaha.

A kamara ezért is kéri, hogy az önkormányzatok, piacüzemeltetők ne korlátozzák, többek közt, a primőr zöldségek, gyümölcsök, a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását.

Segítsék ezzel is a településük, térségük termelőit, élelmiszer-előállítóit, virágkertészeit – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Sorra nyitnak ki a megyei piacok

Fehérgyarmaton másfél hete kapcsolt „teljes üzemre” a piac. Szorgalmatos polgármestere pedig most látta elérkezettnek az időt arra, hogy a helyi piacukat újra megnyissák a termelők és a vásárlók előtt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint – a korábbi bezárásokat követően – jelenleg már a hagyományos piacok több mint 75 és a helyi termelői piacok 65 százaléka nyitva tart.

A kamara hetek óta folyamatosan kérte és a jövőben is kéri a piacokat üzemeltető önkormányzatokat, vállalkozásokat, hogy ne zárják be piacaikat, illetve aki megtette, az nyissa ki újra.

Ezek a létesítmények a szabályok betartásával még az áruházaknál is biztonságosabbak, illetve a helyi termelők, vállalkozások fennmaradását is segítik.

A NAK közleményében azt írja: Tolna és Békés megyében például szinte az összes piac kinyitott, de vannak olyan megyék is, ahol a kezdeti tömeges bezárásokhoz képest nincs számottevő változás, ilyen például Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol a nyitva tartó piacok száma alacsony.

A NAK tapasztalatai szerint a 65 év feletti személyek vásárlási idősávjának módosítási lehetőségével folyamatosan élnek a helyi önkormányzatok, illetve a megfelelő idősáv kialakítása jelenleg is folyamatban van több településen.

A megváltozott vásárlói szokások és az életkorhoz kötött vásárlási időintervallumok miatt a kamara javasolja, hogy a piacok a korábbiaknál rugalmasabban, akár heti több napon vagy a megszokottnál hosszabb ideig legyenek nyitva.

– A piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékek értékesítésében, mint valaha. A kamara ezért is kéri, hogy az önkormányzatok, piacüzemeltetők ne korlátozzák, többek közt, a primőr zöldségek, gyümölcsök, a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását. Segítsék ezzel is a településük, térségük termelőit, élelmiszer-előállítóit, virágkertészeit – hívta fel a figyelmet Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Nem volt választás

Szorgalmatoson a veszélyhelyzet kihirdetését követően pár nappal döntött úgy Fülöp Adrián polgármester, hogy a jogszabályokhoz igazodva a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bezárja a helyi piacot. Mint azt a településvezető érdeklődésünkre elmondta, ennek értelemszerűen nem örült senki, de nem volt más opció, hiszen az első az emberek egészsége.

– A szorgalmatosiak a bevásárlást természetesen meg tudták oldani a piac zárva­tartásának idején is, akár Tiszavasváriban, akár a környék más településén – közölte a településvezető, majd hozzátette, folyamatos volt az érdeklődés az újranyitás időpontjáról, amióta pedig elkezdődtek az enyhítések, az erre vonatkozó kérdések is megszaporodtak.

– Most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy a helyi piacunkat újra megnyissuk a termelők és a vásárlók előtt, így szombaton visszaállt a régi rend – fogalmazott lapunknak Fülöp Adrián, aki szerint a piacukon minden korosztály megfordul, a leggyakoribb portékák közé pedig a különböző mézfajtákat, a húsféleségeket, illetve a virágokat sorolta.

– Reggel hatkor érkeznek az első árusok és a vásárlók, majd nagyjából délelőtt tíz óráig van élet a piacon – zárta Szorgalmatos polgármestere.

Visszaállt a régi rend

Fehérgyarmaton másfél hete kapcsolt a piac „teljes üzemmódra”, előtte csak a virág- és zöldségpalántákat értékesítő árusok állhattak a standok mögé, mára viszont visszaállt a régi rend, továbbra is a kedd és a szombat a piacnap, ahogy nem változott a reggel 6-tól 13 óráig tartó nyitvatartási időszak sem.

Az üzemeltető természetesen, igazodva az előírásokhoz, a 65 év felettieknek külön idősávot (reggel 7-től 9-ig) biztosít a vásárlásra.

Dr. Péter Csaba, a város polgármestere lapunknak elmondta: a mostani piac egy ideiglenes területen üzemel, ugyanis épül egy új, 1500 négyzetméter alapterületű, energiahatékony, teljes mértékben közművesített piac­csarnok.

– A beruházás összértéke 625 millió forint, várhatóan július végére végeznek a munkálatokkal a szakemberek – közölte a fehérgyarmati polgármester, aki hozzátette: az új csarnok fele teljesen zárt lesz, itt helyet adnak majd négy üzlethelyiségnek is, a piaccsarnok másik része felülről szintén zárt lesz, ott viszont nem lesznek oldalfalak.

A Fehérgyarmaton élő Tankócziné Jakab Lívia örült a piac közelmúltbeli újranyitásának. – Szeretek piacra járni, mert a kistermelők friss árukat és olcsóbb árakat nyújtanak, mint a viszonteladók. Hetente kétszer, kedden és szombaton piacolok, mégpedig az időseknek javasolt időpontban. Elsősorban virágpalántákat, illetve primőr zöldséget és gyümölcsöt szoktam vásárolni – mondta Tankócziné Jakab Lívia.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában