Nyírbogát

2020.08.15. 15:30

Vágóhidat adtak át Nyírbogáton

Az üzem sertés és szarvasmarha feldolgozására is alkalmas.

Fotó: Dodó Ferenc

Az 1995-ben alakult Agro-Fabulus Bt. 152 millió forint állami támogatás felhasználásával felépített egy vágóhidat, melynek átadóünnepségét péntek délután tartották a cég nyírbogáti telephelyén.

Optimizmus és szaktudás

A vendégeket először a település polgármestere, dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó köszöntötte, aki elmondta, a cég sok mindent megélt, voltak nehézségek, váratlan akadályok, de a töretlen optimizmus és a naprakész szaktudás meghozta gyümölcsét, és megvalósultak a régóta dédelgetett álmok.

– A vállalkozás tulajdonosai, Prokob János és felesége a családi házból hozták a termőföld, valamint a természet szeretetét, és remek dolog látni azt, hogy a gyermekeik is szívükön viselik a cég életét – emelte ki Nyírbogát polgármestere, majd átadta a szót Prokob Jánosnak. Az agrárvállalkozás ügyvezetője visszaemlékezett a kezdetekre, amikor, mint fogalmazott, térdig lejárta a lábát, míg végre banki kölcsönt kapott az induláshoz.

– Mára szerencsére sokat változott a pénzügyi környezet, de a kezdeti időszak rettenetesen nehéz volt. Azóta is akadtak hullámvölgyek, túléltünk egy tűzvészt, melyben leégett a magtárunk és a tápanyagkeverőnk, átvészeltünk egy hatalmas vihart, mikor a szél úgy dobálta a hullámpalát, mint amikor a ventilátor a tollpihéket fújja ide-oda, de itt vagyunk, és ma átadhatjuk ezt az új vágóhidat – fogalmazott Prokob János, majd hozzátette, a 400 millió forintból megépített (a 152 millió forintos állami támogatás mellett önerőre és banki kölcsönre is szükség volt) vágóhídon óránként 8-10 sertést tudnak majd levágni, de nemcsak sertést, hanem szarvasmarhát is szeretnének feldolgozni az üzemben, a sínpályák kialakítása ugyanis ezt is lehetővé teszi.

Az Agro-Fabulus társtulajdonosa elmondta, a nyírbogáti telepen 300 anyakocát tartanak, ezek „kibocsátása” évente 5-6 ezer hízósertés.

– A vágóhídon bérvágásra is lehetőség nyílik majd az elkövetkezőkben, sőt a vállalkozás szeretne a feldolgozott félsertés és darabolt sertés értékesítésébe is belevágni, ezzel szeretnénk erősíteni régiós szerepünket.

A tenyésztés során betartunk minden előírást, átláthatóan működik a takarmányozás, tiszta genetikájúak a malacok, az egészséges, hazai élelmiszer előállítása a cél

– emelte ki Prokob János, majd egy régi történettel támasztotta alá lokálpatriotizmusát.

– Mikor a keszthelyi egyetem Nagykanizsára kihelyezett tanszékén tanultam, és valamelyik előadáson Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről és a fekete vonatokról esett szó, a teremben mindenki rám nézett. Akkor eldöntöttem, hogy a megyénk és a térség felzárkóztatásáért minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a jövőben. Talán ennek jó visszaigazolása az, amikor a régi csoporttársak nálam járnak, és nem győzik dicsérni a települést és a környéket – zárta a cégvezető.

Múlt, jelen, jövő

A vágóhíd átadóünnepségén jelen volt dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint a sertéspiac valahogy mindig „rendbe szedi magát” és valahogy csak „kikerekedik”, bizonyíték erre a nyírbogáti agrárvállalkozás múltja és jelene, ami pozitív jövőképet hordoz magában.

– Nem véletlen, hogy ez a cég 152 millió forintos állami támogatást kapott. Prokob Jánosék a „téeszes” időkben működő sertéstelepet megmentették és a folyamatos fejlesztések során felvirágoztatták.

Ez az üzem a régió sertéstenyésztői számára is nagy lehetőség, hiszen a környéken ilyen jellegű vágóhíd eddig nem működött

– mondta dr. Simon Miklós.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában