kertművelés

2020.10.16. 10:18

Még utoljára lenyírhatjuk a füvet

Célszerű a lehullott leveleket összegereblyézni és komposztálni.

Az őszi faleveleken áttelelhetnek a kórokozók

Fotó: MW-archív

Itt az ideje betakarítani a kései zöldségeket, megmetszeni a gyümölcsfákat, elvégezni az őszi növényvédelmi munkákat és felkészíteni a talajt a következő évre – figyelmeztet az agroinform.hu internetes szakportál. Azt írják, októberben van ideje az őszi szántásnak is, amit a kertben ásóval lehet elvégezni. Az ilyen őszi ásást – aki teheti – szerves trágyázással érdemes összekötni. A téli csapadék is jobban lejut a talajba – nem folyik el a felszínen –, s a leforgatott növénymaradványok is javítják vagy karbantartják a talajszerkezetet. És ha már kézben van az ásó, ilyenkor van ideje a gyümölcsfák vagy bogyósok telepítésének is. Az ültetőgödröt a tervezett telepítést megelőző hónapban célszerű kiásni. Két dologra azonban mindig fordítsunk figyelmet. Az ültetést megelőzően kerüljön a gödör aljára egy jókora lapátnyi szerves trágya, és a talajlakók ellen használjunk valamilyen rovarölő szert.

Inkább komposztáljunk

Célszerű a lehullott leveleket összegereblyézni, és ha van rá alkalmas helyünk a kertben, akkor inkább komposztáljuk. A lehullott faleveleken ugyanis, ha nem gereblyézzük össze s nem komposztáljuk, akkor igen sok kórokozó tud kitelelni, és ha netán a tavaszival is elkésünk, bizony majd csak több kezeléssel tudjuk pótolni a mulasztást. Akiknek nincsenek konyhakerti gondjai, teendői, inkább csak gyepápolással foglalatoskodtak az év folyamán, azok október végén még egy utolsó fűnyírással készülhetnek a télre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában