Közös tudásközpont

2020.10.27. 12:00

Megerősíteni az agrárszakképzést

Együttműködési megállapodást írt alá kedden a Nyíregyházi Egyetem és az Északi Agrárszakképzési Centrum.

Fotó:

A Nyíregyházi Egyetem évek óta azon dolgozik, hogy az intézmény falain belül folyamatosan erősítse az agárképzést, illetve szélesítse kapcsolatrendszerét a régió szakképzési centrumaival. Ennek jegyében írt alá együttműködési megállapodást kedden délelőtt Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektora és Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója.

Kiemelt szerepben

A nyíregyházi felsőoktatási intézmény általános rektorhelyettese, dr. Kovács Zoltán köszöntöjében kiemelte: az agrárképzés jelentős szerepet kap a kormányzati stratégiában és a hazai felsőoktatásban is, így a Nyíregyházi Egyetem is kiemelt feladatának tekinti többek közt azt is, hogy szorosan együttműködjön a régió szakképzési centrumaival.

– Az új szakképzési törvény lehetőséget biztosít az okleveles technikusi bizonyítvány megszerzésére, az ehhez kapcsolódó képzést pedig a szakiskolának egy felsőoktatási intézménnyel közösen kell megvalósítania. Emellett szeretnénk még sok egyéb területen együttműködni az Északi Agrárszakképzési Centrummal, ilyen például a kutatás-fejlesztés, emellett pedig a rövidtávú tervek közt szerepel egy közös képzőközpont kialakítása is – fogalmazott dr. Kovács Zoltán.

Az egyetem rektora felidézte, hogy a megyei szakképzési centrumokkal már korábban „frigyre” léptek, most pedig a kapcsolatépítés egy újabb lépcsőfokához érkeztek. – Intézményünk várja azokat a technikusokat, akik az újfajta képzési rendszerben végeznek és szeretnék folytatni tanulmányaikat – mondta Vassné dr. Figula Erika, majd hozzátette, a céljuk, hogy helyben tartsák a fiatalokat, akik az egyetem elvégzése után a megyében maradnak dolgozni és itt telepednek le.

– Egy tudásközpont létrehozása is a terveink közt szerepel, melynek részeként az egyetem, a régió vállalkozásai és a szakképzési centrumok együttműködnek egymással, közös pályázatokat készítenek, illetve a kutatás-fejlesztés terén is segítik egymást – nyomatékosított a rektor.

Közös tudásközpont

A 2020. július elsején megalakult Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Lévai Imre az együttműködési megállapodás aláírása előtt kijelentette, céljuk a középfokú agrárszakképzés felzárkóztatása és megerősítése. – Örömmel jöttünk Nyíregyházára, készen állunk az együttműködésre, mely remélhetőleg gyümölcsöző lesz – bizakodott a főigazgató, aki szerint a közösen létrehozott tudásközpontban pallérozódó diákok nagyobb eséllyel jutnak be az egyetemekre.

– Létre fogunk hozni 2022. végéig egy vizsgacentrumot is, ahol a felmenő rendszerben már az új típusú vizsgáztatásra is lehetőség nyílhat – zárta gondolatait Lévai Imre.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában