Mezőgazdaság

2021.03.19. 07:00

Rekordáron a konzervuborka

A hazai konzerv­uborkás szakma egyik patinás képviselője a Csenger Food Kft.

Nádasi Zoltán

A megyében termesztett konzervuborkának stabil a piaca

Forrás: A szerző

A csengeri vállalat a partnercégén keresztül a magyar piac mellett szállít Németországba, Ausztriába, Franciaországba, Csehországba, Romániába, Szlovákiába, Szlovéniába és Lengyelországba is.

Stabil piaci háttér

– Az ipari konzervuborka-termesztésnek évek óta stabil piaci háttere van ebben a régióban – adott tájékoztatást Csongor Gizella ügyvezető, aki hozzátette, míg a zöldségfélék közül a paprika, a paradicsom és a káposzta piaca a folyton hullámzó árak miatt kiszámíthatatlan, addig az uborka biztos hátteret nyújt a gazdálkodóknak. Az ügyvezető szerint a magyar uborkatermesztés versenyképes tud maradni azokkal a környező országokkal szemben, amelyek egyre jobban kezdenek felzárkózni, és egyre nagyobb vetélytársai a hazai konzervgyáraknak.

– Mi mindenképpen az apró méretű uborka termesztését javasoljuk a gazdálkodóknak – mondta Csongor Gizella. A Csenger Food Kft. évek óta az apró tüskés és szemölcsös fajták termesztését ajánlja a minél nagyobb jövedelem eléréséhez. Amellett, hogy a termelők saját maguk döntenek a termeszteni kívánt fajtákról, a cégnek sikerült elérnie azt, hogy a gazdák nyolcvan százaléka a szemölcsös fajtát, ezen belül is a vezető szerepet betöltő Rijk Zwaan Kybria RZ F1 típusút termesztik. A gazdálkodók számára a Csenger Food Kft. nemcsak a termésük biztos értékesítését oldja meg, hanem a különféle inputanyagok beszerzéséhez is kellő anyagi hátteret nyújt.

A tervezéskor jött a vírus

– A pandémia a cég munkájára is rányomta a bélyegét, hisz éppen abban az időszakban kezdtük a termelés tervezését, mikor tavaly februárban felütötte a fejét a vírus. Óriási volt a bizonytalanság. Amikor a környező országok határai bezártak, még az áruszállítás is bizonytalan volt, komoly fejtörést okozott, hogy miként tudjuk majd a termeléshez szükséges input­anyagokat beszerezni, illetve a megtermesztett árut exportálni. A vezetőség felmérte a helyzetet, és új piaci lehetőségeket keresett. Sikerült úgy tárgyalnunk, valamint szerződni a partnerekkel, hogy az mindenki számára biztos működést nyújtson. Ami nagyon lényeges, hogy tavalyról valamennyi termelővel és átvevővel elszámoltunk, a minőségi felárakat is mindenkinek kifizettük. Tavaly ezzel párhuzamosan minden idők legnagyobb felvásárlási árait tudtuk meghirdetni, amit végig tartottunk is. Az idén is pozitívak a vevői visszajelzések, és így újabb rekordmagas uborkaárral nyitottuk meg a szezont. Úgy vélem, az uborkatermesztés jó alternatíva a megyei gazdálkodók számára – mondta az ügyvezető.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában