Születésnap a megyeházán

2021.09.18. 20:00

PRIMOM: minden egy laktanyában kezdődött

Eddig közel 16 milliárd forint összegű mikrohitelt közvetített ki az alapítvány.

TG

A PRIMOM alapításában részt vevő szervezetek képviselőinek munkáját is megköszönték a megyeházán megrendezett ünnepségen | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: [email protected] +36305431120

A megyeházán ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját a PRIMOM Alapítvány – tavaly a pandémiás helyzet miatt nem volt lehetőség a közös ünneplésre, így csak a napokban sikerült megtartani a rendezvényt.

Alapítási láz

– Érdemes visszatekinteni az alapítvány elmúlt három évtizedére – kezdte ünnepi köszöntőjét Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke emlékeztette a hallgatóságot arra a napra, amikor 1990-ben a volt szovjet laktanya bázisán megalakult a PRIMOM.

A PRIMOM alapításában részt vevő szervezetek képviselőinek munkáját is megköszönték a megyeházán megrendezett ünnepségen | Fotó: Sipeki Péter

– A rendszerváltozás után az országban elkezdődött egy gazdasági-társadalmi átalakulás, elindult egy alapítási láz, egy új vállalkozói szövetség létrejöttének lehettünk szemtanúi – fogalmazott Seszták Oszkár, majd az elkövetkező harminc esztendőre is kitartó és eredményes munkát kívánt a PRIMOM Alapítvány vezetőinek, dolgozóinak.

Az alapító szervezetek közt volt a nyíregyházi önkormányzat is, melyet dr. Kovács Ferenc képviselt a csütörtök délutáni rendezvényen. A megyeszékhely polgármestere kiemelte, nem sok akkoriban alakult cég vagy civil szervezet mondhatja el magáról, hogy megélt harminc évet.

A harmadik ciklusunkban mi is a vállalkozásfejlesztésre fókuszálunk, ehhez stabil alapot ad az elmúlt években elvégzett munka. A nyíregyházi önkormányzat a város különféle szervezeteivel, alapítványaival, vállalkozásaival közösen azon dolgozik, hogy minél több itteni fiatal gondolja úgy, hogy Nyíregyházán marad és alapít családot

– mondta dr. Kovács Ferenc.

A születésnapi ünnepségre meghívást kapott dr. Braun Márton is. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója irigykedve beszélt az alapítványról.

– A PRIMOM remekül beilleszkedett a város életébe és szoros szakmai kapcsolatot ápol az önkormányzattal, munkájuk pozitív hatással van a megye és Nyíregyháza életére is – említette az ügyvezető igazgató.

Többrétű segítségnyújtás

Czomba Csaba 2008 óta elnöke a PRIMOM kuratóriumának. Az Elke Kft. ügyvezetője egy prezentációba sűrítette össze az alapítvány elmúlt három évtizedét. Eszerint az 1990-ben alapított szervezet a megye mikro-, kis- és középvállalkozásai érdekében végzi vállalkozásfejlesztési tevékenységét. Programjaik több ezer cég működését támogatták, legyen szó akár a külföldi piacra jutás elősegítéséről, ingatlanfejlesztésről, alap- és emelt szintű tanácsadásról vagy éppen egy-egy vállalkozói beruházás pénzügyi támogatásáról.

1992-től több mint négyezer-ötszáz vállalkozás kapott közel 16 milliárd forint összegű mikrohitelt, vissza nem térítendő támogatást, kamattámogatást kedvező feltételek mellett.

– Az alapítvány működése során fontos szerepet vállalt a határ menti kapcsolatok ápolásában: közreműködött Magyarország, szűkebben véve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a környező országok közötti gazdaság és kereskedelem fejlesztésében, üzleti kapcsolatok kialakításában, információcserében és partnertalálkozók szervezésében – sorolta Czomba Csaba, aki az ünnepség végén egy-egy PRIMOM-díjjal köszönte meg a rendezvényen megjelent, a PRIMOM alapításában közreműködő szervezetek képviselőinek eddigi munkáját.

A PRIMOM alapítói

Csenger képviselő-testülete, Energocoop Kft., Falkit Kft., Fehérgyarmat képviselő-testülete, Ipartestületek Megyei Szövetsége (jogutód nélkül megszűnt), KDNP megyei szervezete, MDF nyíregyházi szervezete, MSZP megyei szervezete, Magyar Optikai Művek Mechanikai és Optikai Rt. (az alapítói jogok gyakorlója a MOM Vízméréstechnikai Zrt.), Megyei Foglalkoztatási Központ (jogutód nélkül megszűnt), Nyírbátor képviselő-testülete, Nyíregyháza önkormányzatának közgyűlése, SZDSZ nyíregyházi szervezete, Észak-Alföldi Regionális Gazdasági Kamara megyei képviselete (az alapítói jogok gyakorlója a megyei kereskedelmi és iparkamara), Szakszig Kft., Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés (az alapítói jogok gyakorlója a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság), Vállalkozók Országos Szövetsége (az alapítói jogok gyakorlója a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában