Nyíregyháza

2021.11.01. 15:30

Virtuális előadásra valódi taps

A jubileumi XX. Földész Fórum résztvevői tisztelegtek a gazdák szakértelmét elmélyítő tudomány előtt.

GB

A konferencia levezető elnöksége balról: Székelyföldről Orbán Miklós és Králik Attila, a nyíregyházi Keleti Kapu egyesület elnöke, Ratkos József, és Bödő Kálmán Magyarkanizsáról | Fotó: KM-archív

A homoki vetésforgó tartamkísérletet 92 éve elindító Westsik Vilmosnak, a jeles agrárkutató emlékművének megkoszorúzásával, tárogatószó kíséretében kezdődött október 22-én a XX. Földész Fórum.

– A „Tíz év az agrárstratégia szolgálatában” szlogennel kárpát-medencei magyar részvétel mellett a DATE nyíregyházi kutatócentrumában, az egykori Westsik homokkísérleti intézetben megtartott szakmai konferencia elérte célját – összegezte a fórumot a székelyföldi LAM Alapítvánnyal közösen szervező Veisz János Keleti Kapu – Ökoter­mesztők és Forgalmazók Egyesületének elnöke.

Dr. Ratkos József azt is kiemelte, hogy a résztvevőknek szakmai csemegékkel szolgált konferencia az Agrár Civil Szervezetek Támogatása pályázati forrásból valósulhatott meg.

Hanganyag a múltból

– Ami pedig a „csemegéket” illeti, mindjárt az elsőt az a Westsik Vilmossal 1981-ben készült, s a konferencia nyitányaként lejátszott archív rádióriport szolgáltatta, amelyben születése napján a tudós visszaemlékezik a kezdetekre, az 1929-ben beállított – ma pedig már nemzetközi jelentőségű – homokjavító vetésforgó kísérletére.

A konferencia levezető elnöksége balról: Székelyföldről Orbán Miklós és Králik Attila, a nyíregyházi Keleti Kapu egyesület elnöke, Ratkos József, és Bödő Kálmán Magyarkanizsáról | Fotó: KM-archív

– A másodikat pedig dr. Bardócz Zsuzsa digitális formában Skóciából megküldött s kisebb technikai nehézségek leküzdése után sikeresen levetített előadása jelentette. „A víz és a DNS” című, meghökkentő felvetéseket tartalmazó virtuális előadás utáni valóságos tapsot a rendezők kihangosított telefonon egyenesben közvetítették, a táplálkozástudomány neves professzorának örömére – fejtette ki az elnök.

Értékes ismeretek

A további előadások során több hazai és határon túli – zömmel vajdasági és erdélyi – magyar kutató s gyakorló szakemberek adták át hasznosítható eredményeiket, ismereteiket.

A Földész Fórum befejezéseként megint ünnepélyes pillanatok következtek. Klárik Attila, az illyefalvi LAM Alapítvány igazgatója jutalmakat adott át innovatív termékeket előállító klasztertagoknak, illetve oklevelet azoknak, akik az idén tízéves Keleti Kapu egyesület munkáját a kezdetektől segítették.

Kiérdemelt elismerések

A kitüntetettek: a tákosi Baráth család (turisztika, gasztronómia, beregi keresztszemes, nemtudom szilvalekvár, párlatok), a vásárosnaményi bioméhész, Kiss Ottó, a vajdasági Magyarkanizsa Kiskert mozgalmának motorja, Bödő Kálmán, a PRIMOM Inkubátorház vállalkozások segítőjeként elismert nyugalmazott igazgatója, Zsukk István, a humán- és állatgyógyászatban egyaránt sikeres roborálókészítményt feltaláló agrármérnök, Mester Károly, és végül, de nem utolsósorban az ökomozgalom határon túli fiatal gazda pályázatait, a partnerségi viszonyokat koordináló, a Kárpát Régió Üzlet Hálózat bölcsőjét is ringató, a Keleti Kapu korai mentoraként munkálkodó egykori agrárminisztériumi államtitkár, jelenleg spanyol nagykövet, Tóth Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában