Mezőgazdaság

2022.11.22. 14:00

Mit kell tenni az uniós agrártámogatásért cserébe?

Hazánk a közvetlen támogatások 1,4 százalékát fordítja majd a fiatal gazdák jövedelemtámogatására.

Agropodium néven agrárgazdasági konferenciát rendezett kedden a PRIMOM Alapítvány, együttműködve a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetével.

A szakmai fórumot Czomba Csaba, a PRIMOM Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte az agrárdigitalizáció és a drónhasználat jelentőségét, melyek nélkül ma már nem beszélhetünk versenyképes mezőgazdaságról.

A Nyíregyházi Egyetem megbízott általános rektorhelyettese szerint elvitathatatlan az oktatási intézmény regionális vezető szerepe, ez köszönhető a Műszaki és Agrártudományi Intézet falain belül elvégzett kutató és oktató munkának is. Dr. János István kiemelte, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye agrármegye, így az egyetemen tanultakat a hallgatók a diploma megszerzése után helyben hasznosíthatják.

Az agrárgazdasági konferenciát hatodik alkalommal rendezte meg a PRIMOM, a szervezésben minden esztendőben részt vállal a megyei önkormányzat is. Baracsi Endre jó tanácskozást és tapasztalatgyűjtést kívánt a keddi konferencia résztvevőinek, melyet online is nyomon lehetett követni.

– Azt gondolom, az itt tanulók számára minden lehetőség adott ahhoz, hogy jó agrárszakemberekké váljanak – fogalmazott a megyei közgyűlés alelnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető tanácsadója, Palakovics Szilvia online jelentkezett be, és beszélt a Közös Agrárpolitika jövő évtől esedékes főbb változásairól, a támogatások odaítélésének főbb irányvonalairól.

A szakember elmondta, a 2023 és 2027 közötti időszak uniós támogatási rendszere két pillérre épül. Az első tartalmaz egy 3400 milliárd forintos, közvetlen támogatási csomagot, a második pedig egy 2853 milliárd forintos vidékfejlesztési forrást, utóbbi 80 százalékát a magyar állam biztosítja majd.

Elhangzott, hazánk a közvetlen támogatások 1,4 százalékát fordítja majd a fiatal gazdák jövedelemtámogatására, a generációs megújulás előmozdítása céljából. A 40 év alatti fiatal termelők hektáronkénti támogatása ezáltal az eddigi összeg két-két és félszeresére emelkedik, és a területi felső korlát is 300 hektárra módosul a korábbi 90-ről. Ezekkel a feltételekkel nagyjából 157 euró támogatásban részesülhet mintegy 8800 pályakezdő gazdálkodó, aki rendelkezik a megfelelő képzettséggel.

Az új időszakban két jelentős változást figyelhetünk meg az eddigiekhez képest. Először is az eddig megszokott Zöldítés és Kölcsönös megfeleltetés és a hozzá tartozó előírások átalakulnak és közösen fogják alkotni a 2023-tól bevezetésre kerülő Kondicionalitást, mely a támogatásokért cserébe - mint eddig is a Kölcsönös Megfeleltetés - minden közvetlen kifizetésben és egyéb érintett támogatásban részesülő számára kötelezően betartandó. Másodszor pedig új elemként fog megjelenni az önkéntes alapon választható Agrár Ökológiai program, mely évente és önkéntesen a teljes üzemméretre igényelhető területalapú támogatási forma lesz, természetesen a meghatározott szabályok figyelembevételével. 

TG

Borítókép:  Illusztráció: KM-Archív | Dodó Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában