Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.01.07. 20:37

Mi legyen a kunahegyekkel?

Több Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei olvasónk is arról érdeklődött, mit kezdjenek a korábbi években vásárolt horvát kunával, mit kezdjenek a pénzzel, hogy a horvátok bevezették az eurót.

Január 1. kiemelten fontos dátum volt a horvátok életében a schengeni övezethez történő csatlakozás és az euró bevezetése miatt. Nagyon sok magyart is érint ez, mert mostantól nincs ellenőrzés a magyar–horvát határon, viszont sokaknál ott lapulnak még a tavalyi vagy korábbi nyaralásokra beváltott, de megmaradt kunabankjegyek és -érmék – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a Bank360.hu.

Magyarországon már nem váltják át a bankok a kunát euróra, így akinek maradt régi horvát pénze, annak Horvátországba kell utaznia vele. A váltási euró árfolyam már régóta ismert: egy eurót pontosan 7,5345 kunáért cserélnek be vasárnaptól. Az ország ATM-jeit is nagyrészt átállították már eurósra, január 1-jén is az automaták hetven százaléka csak eurót adott ki. A kétféle pénz január 15-ig forog párhuzamosan az országban, vagyis a boltokban addig lehet fizetni a megmaradt kunákkal. A vásárlók visszajáróként már eurót kapnak.

Az ezt követően megmaradt kunákat az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint 2023. december 31-ig csak a horvátországi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben lehet átváltani euróbankjegyre és -érmére. Tranzakciónként száz kunabankjegy és száz kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek.

 

Címkék#kuna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában